Commissaris Jetta Klijnsma probeert scherven te lijmen in door bollenteelt verscheurd Westerveld

De Drentse commissaris van de koning Jetta Klijnsma praat met voor- en tegenstanders van bollenteelt in Westerveld. Doel is beide partijen weer aan tafel te krijgen om samen tot een schonere teelt te komen.

Bollenteelt levert mooie beelden op, maar het gebruik van beschermingsmiddelen heeft voor omwonenden volgens critici minder fraaie gevolgen.

Bollenteelt levert mooie beelden op, maar het gebruik van beschermingsmiddelen heeft voor omwonenden volgens critici minder fraaie gevolgen. Foto: Jan Bouwman

Een proefproject om het gebruik van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen nog verder te beperken, kan snel van start gaan, hield gedeputeerde Henk Jumelet woensdag de Statencommissie voor Omgevingsbeleid voor. Daarbij is het belangrijk de verhoudingen tussen bollentelers en hun critici te verbeteren.

Geen contact met elkaar

In de gemeente Westerveld laait de discussie over bollenteelt geregeld op. De verhoudingen tussen bollentelers en hun critici zijn zo verstoord geraakt, dat sommigen geen contact met elkaar willen hebben.

Critici van bollenteelt, die zich hebben verenigd in de groep Meten = Weten lieten als inspreker in de Statencommissie weten dat er strengere regels nodig zijn. Bollenteelt is volgens hen lucratief en bollentelers nemen steeds meer grond in gebruik. Ze willen daarom dat de provincie vanuit haar rol bij de ruimtelijke ordening met strengere regels komt. Vooral op de lange termijn heeft het gebruik van de beschermingsmiddelen voor omwonenden volgens hen kwalijke gevolgen.

Door wesp gestoken

De coalitiepartijen PvdA, CDA, GroenLinks en ChristenUnie voelen er wel voor om paal en perk te stellen aan de bollenteelt, maar Statenlid Johan Moes (VVD) reageerde als door een wesp gestoken. Hij wees op het eigendomsrecht. Als zijn grond een landbouwbestemming heeft, moet een boer er in principe mee kunnen doen wat hij wil, stelde hij.

Zijn partijgenoot gedeputeerde Henk Brink voorkwam een verdere aanvaring binnen de coalitie door te stellen dat hij geen juridische ruimte ziet om in Westerveld strengere regels te stellen.

‘Ten onrechte in kwaad daglicht’

Bollentelers staan ten onrechte in een kwaad daglicht, vindt voorzitter Jaap Bond Koninklijke Vereeniging voor Bloembollencultuur, die ook het woord voerde. Hij wees de Statenleden er op dat ze sinds 1995 het gebruik van schadelijke beschermingsmiddelen al met 95 procent hebben verminderd. Volgens hem is er veel onjuiste informatie over bollenteelt in omloop.

Gedeputeerde Jumelet gaat het gebruik nog verder terugdringen. Het proefproject in Westerveld moet daartoe de noodzakelijke kennis opleveren. Bollentelers, het waterschap, onderzoekers, het ministerie van landbouw en de provincie meewerken. De omwonenden zijn er in eerste instantie niet bij betrokken, dat hield verband met de verstoorde verhoudingen in het gebied. Maar volgens Jumelet is het heel belangrijk dat alle inwoners van de gemeente er uieindelijk wel bij betrokken zijn, zowel de georganiseerde bewoners van Meten = Weten als de andere inwoners. Vandaar dat commissaris Klijnsma bezig is het gesprek tussen de partijen weer op gang te brengen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu