Commissie onderzoekt geloofwaardigheid Moorlag

De PvdA laat onderzoeken of Kamerlid William Moorlag nog geloofwaardig kan aanblijven.

Hij kwam vlak voor Kerst in opspraak toen de kantonrechter oordeelde dat de sociale werkplaats Alescon waar hij tot eind oktober directeur was, de wet overtrad.

Er komt een commissie bestaande uit oud-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl, voorzitter van Jeugdzorg Nederland Hans Spigt en oud-wethouder Thea van der Veen van de gemeente Menterwolde en Delfzijl. Zij zullen binnen een week gesprekken voeren en een advies opstellen.

Het bedrijf had zijn werknemers in dienst genomen via een uitzendbureau dat het zelf had opgericht. Zo moest ondanks een bezuiniging zo veel mogelijk werknemers in dienst worden gehouden. Volgens de kantonrechter mag die constructie niet. De werknemers liepen er allerlei toeslagen door mis. De kwestie is pijnlijk, omdat de PvdA zich juist hardmaakt tegen schijnconstructies als deze.

Druk om op te stappen

Eerder oefende zowel het partijbestuur als de Tweede Kamerfractie druk uit op Moorlag om op te stappen. Zijn aanblijven zou de partij ongeloofwaardig maken. Ook partijleider Lodewijk Asscher praatte op hem in. Moorlag weigert echter plaats te maken. Hij eiste eerst een fatsoenlijk onderzoek waarin hij zijn handelen kon verdedigen.

Volgens hem is er nooit met kwade intenties iets gedaan. De constructie bestond al toen hij directeur werd bij Alescon en was volgens hem alleen bedoeld om zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden. De huidige directie van het bedrijf gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter.

Toch is Moorlag nog niet tevreden. ,,Het bericht waarin de partijvoorzitter met daarin de indruk dat er overeenstemming is over een commissie en een onderzoek is niet juist,’’ reageert hij via Twitter.

Moorlag kwam eind oktober in de Tweede kamer als opvolger van Jeroen Dijsselbloem die tussentijds vertrok. Hij kan niet gedwongen worden zijn zetel op te geven als hij dat niet wil. Mocht hij dat blijven weigeren, dan kan hij zich mogelijk afsplitsen van de negenkoppige fractie.

Nieuws

menu