Communicatie afvalplan Emmen ‘ongelukkig' en ‘te uitbundig’. Gemeente gaat de hort op om betaling per zak of bak uit te leggen

7 euro voor een lege bak, 2 euro per zak in de container. Raadsleden in Emmen hebben hun handen vol aan het uitleggen van dat nieuwe afvalbeleid.

Wethouder René van der Weide moet nieuw afvalplan door de gemeenteraad loodsen

Wethouder René van der Weide moet nieuw afvalplan door de gemeenteraad loodsen Foto: DVHN

Stuk voor stuk zijn de raadsleden voorstander om het afval af laten rekenen per container of vuilniszak. Op de PVV na, stemde de gemeenteraad eerder dit jaar voor de nieuwe manier van inzamelen. Kort samengevat: de afvalstoffenheffing gaat omlaag en inwoners betalen daarbovenop een bedrag per leegbeurt.

Over dat eerste gaat het nauwelijks, het tweede is gesprek van de dag in Emmen. Nu de bedragen bekend zijn, moeten politici in de verdediging richting boze buren en andere burgers. Zij hopen op betere communicatie vanuit de gemeente.

Geesten rijp

,,De gemeentelijke communicatie is tot nog toe ongelukkig. De plannen worden daardoor niet goed begrepen’’, merkt VVD-fractieleider Marcel Meijer. Hij had liever gezien dat de gemeente eerder de geesten rijp had gemaakt. Zijn eigen reactie op de negatieve reacties? ,,Ik vraag mensen goed te kijken naar de eigen situatie. Gewoon even rustig uitrekenen wat het voor jezelf betekent. Dan zal het meestal allemaal reuze meevallen.’’

Ook CDA’er Dirk van Dijken had liever gezien dat de afvalcampagne van Emmen eerder op gang was gekomen. ,,Ik krijg heel veel vragen uit mijn omgeving. Er is verwarring ontstaan. Mensen hebben vorige week een krantje in de bus gekregen met uitleg. Dat had veel eerder gemoeten.’’

Heftige reacties

De PvdA had juist liever wat meer geduld gezien bij de gemeente. ,,De presentatie van de bedragen was veel te uitbundig met een groot stuk in de krant. De wethouder had in dit stadium wel wat terughoudender kunnen zijn. Zo heeft hij de heftige reacties wel een beetje over zichzelf afgeroepen’’, vindt raadslid Jeroen Mulder.

De wethouder waar het over gaat is René van der Weide (Wakker Emmen). Hij moet de tarieven door de gemeenteraad loodsen. Dat lijkt te gaan lukken, zo leert een rondgang langs politieke partijen. Als hij een oplossing bedenkt voor jongen gezinnen met veel luiers en ouderen die niet met een 60 liter zak afval door hun hele flat willen zeulen, is de meerderheid binnen.

Rijdende reclamezuilen

Maar daarmee is de klus nog niet geklaard. Ook de samenleving moet mee. Daarom is vanuit het gemeentehuis een stevige campagne gestart om mensen enthousiast te krijgen over het nieuwe afvalbeleid. De huis-aan-huis-kranten zijn rond, de billboards staan en een website is in de lucht. In oktober organiseert de gemeente inloopavonden. Ook worden de vuilniswagens straks rijdende reclamezuilen. Over de inzet van bekende Emmenaren wordt nog nagedacht.

Geschatte kosten voor de korte termijn zijn 4 á 5 euro per huishouden, ongeveer 220.000 duizend euro. Daarna is er jaarlijks 50.000 duizend euro beschikbaar voor voorlichting.

Volgens Sandra Liem van de gemeente Emmen kan een grote verandering als deze niet zonder weerstand. ,,We lezen nu veel dat er niet geluisterd wordt naar inwoners. Dat klopt niet. We hebben vorig jaar al een grote enquête gedaan en we gaan zodra het weer kan de wijken en dorpen in. Zo kunnen we de campagne aanpassen aan wat er leeft.’’

3950 tegenstanders

De campagne moet wedijveren met verzet uit de samenleving. Er is een petitie gestart door inwoners die de plannen liever in de prullenbak zien verdwijnen. Hun eis: niet betalen per leging van de container. Hun voorlopige steun: 3950 handtekeningen.

Donderdagavond praat de politiek over de voorgestelde tarieven van 2 en 7 euro. Een besluit valt later dit jaar. De wijzingen gaan in op 1 januari 2022.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu