KFC houdt de deuren in Emmen noodgedwongen dicht: fastfoodketen ligt in de clinch met aannemer

Fastfoodrestaurant Kentucky Fried Chicken (KFC) in Emmen kan voorlopig de deuren niet openen. Aannemer Kuilman Bouw heeft vanwege een conflict over geld het pand aan de Nijbracht hermetisch afgesloten.

De toegang is afgesloten met een hek.

De toegang is afgesloten met een hek. Foto: DvhN

Dinsdag 21 april zou de opening zijn geweest, maar die was al twijfelachtig vanwege de maatregelen door het coronavirus. Enkel afhalen zou nog mogelijk zijn, maar een groot hek met slot houdt iedere potentiële bezoeker op afstand. Aan het hek hangt de melding dat Kuilman Bouw het zogenoemde retentierecht uitoefent op het bouwwerk.

Laatste redmiddel

,,Een uitzonderlijke maatregel, dat enkel als laatste redmiddel wordt ingezet’’, zegt directeur/eigenaar Jos Bijen van Kuilman Bouw. ,,Het is de tweede keer in mijn bijna veertig jaar werkzame leven dat ik het retentierecht gebruik.’’


De aannemer in Nieuw-Amsterdam zegt niet betaald te zijn door de Benelux Food Group, waaronder de Emmer vestiging van KFC valt. Het gaat daarbij om de binnenafbouw, zoals plaatsing van keukenapparatuur. Bijen wil zich niet uitlaten over de hoogte van het bedrag.

Voor alle duidelijkheid: de initiatiefnemer voor de bouw - projectontwikkelaar Jaap ten Hoor van Jaho Vastgoed - heeft niets met de ruzie te maken. ,,Jaho gaat over het casco en dat is netjes betaald en afgehandeld’’, zegt Bijen.

Oplevering nieuwbouw uitgesteld

Vorige week zou de oplevering van de nieuwbouw zijn, maar vanwege het uitblijven van de betaling is die niet doorgegaan. In formeel opzicht moet het pand hoe dan ook eerst worden opgeleverd. ,,Ik hoop dat alles zo snel mogelijk wordt geregeld. We zijn in gesprek met de Benelux Food Group. Ik hoop dat de verdere afwikkeling in goede harmonie verloopt’’, zegt Bijen.

Het uitoefenen van retentierecht is het laatste handvat voor een aannemer om druk te zetten achter betalingen. De schuldeiser geeft dan een goed niet af omdat er nog geld moet komen. Een vergelijking wordt vaak gemaakt met een garagebedrijf dat een auto niet teruggeeft aan de eigenaar, omdat de reparatie niet is betaald.

Coronavirus?

Of het uitblijven van betalingen komt door mindere inkomsten vanwege het coronavirus is onduidelijk. Algemeen directeur Hans Wingender van de Benelux Food Group reageert al dagen niet op verzoeken voor een reactie. De Benelux Food Group wil de komende jaren tientallen nieuwe KFC-restaurants openen in Nederland. Emmen is de tweede vestiging in Drenthe. Eind 2018 gingen de deuren van KFC in Assen open.

Niet zonder slag of stoot

De komst van de Emmer KFC ging al niet zonder slag of stoot. Het totale bouwproces duurde vier jaar. Vorig jaar boog de Raad van State zich nog over een bezwaar van een omwonende, die vreest voor zwerfvuil en aantasting van zijn woongenoot. Vorige maand veegde de rechter in Den Haag dit bezwaar van tafel.

De Emmer vestiging is goed voor 60 tot 70 deeltijdbanen (in totaal 40 tot 45 fte’s). Problemen om personeel te werven voor Emmen had KFC niet, in tegenstelling tot andere delen van Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu