Containertips Aa en Hunze vallen verkeerd

Een Facebook-bericht van de gemeente Aa en Hunze over het voorkomen van maden in de container is inwoners in het verkeerde keelgat geschoten.

„Helaas is het bijna niet te voorkomen met deze temperaturen: maden in de container. Maar wat kun je ertegen doen? Of hoe kun je het voorkomen? Hier een aantal tips”, leest het bericht van de gemeente, met daarbij een linkje naar een artikel. Tientallen inwoners reageren met een hele andere tip: De grijze container vaker legen.

In Aa en Hunze wordt sinds maart van dit jaar de grijze container één keer per maand geleegd. Ook in de hete zomermaanden, tot ongenoegen van veel bewoners. „De grijze container één keer in de maand legen is echt te weinig. Wij hebben hier twee kleine kids in de luiers. Je wilt niet weten hoe de grijze container na een maand staat te meuren”, reageert iemand op het Facebook-bericht. „Twee keer in de maand legen. Want de luiers lopen bijna over straat en stinken niet normaal meer”, uit een ander haar frustratie.

'Succes'

In juni noemde wethouder Co Lambert (GroenLinks) de aangepaste afvalkalender een succes. „Iedereen is nu gewend en ik kan zeggen dat de missie geslaagd is.” Bij monde van een woordvoerder laat hij weten dat het „in principe nog steeds een succes” is. Aan de ophaalfrequentie wordt niet getornd, ook niet nu het opvallend lang warm is.

„Als de container schoon wordt gehouden en het afval goed wordt gescheiden, is het afvalschema geen probleem”, stelt de woordvoerder. Dat het Facebook-bericht daar wat haaks op staat - ‘maden zijn bijna niet te voorkomen met deze temperaturen’ - erkent ze wel. „Het is inderdaad wat tegenstrijdig, maar het is toch echt goed te doen. Tenzij je de container niet schoonhoudt, want dan krijg je natuurlijk automatisch maden.”

Gewoon opengooien

Aa en Hunze benadrukt dat er serieus wordt gekeken naar de reacties op Facebook. „Ze worden niet genegeerd.” Bij de gemeente Westerveld, waar de grijze container ook eenmaal per maand wordt geleegd, zijn ondanks het weer geen klachten binnengekomen. „We doen dan ook al anderhalf jaar zo. Toen we het invoerden was het even wennen, maar nu speelt het niet meer”, laat een woordvoerder weten.

Kunt u maden in de container niet voorkomen, dan heeft Aa en Hunze een tip: gewoon opengooien. „Vogels lusten graag maden. Zitten er al maden in en rondom de container? Zet dan de deksel open en laat de vogels hun werk doen.” Dan bent u zo van de maden af, al is het voor de neus wellicht wat minder fijn. Zeker als er luiers in de kliko liggen.

Nieuws

Meest gelezen

menu