Corona-app in Drenthe is voor veel mensen vooral een geheugensteun

Foto: corona-app

Grofweg een derde van de Drentse positieve coronabesmettingen maakt gebruik van de CoronaMelder.

De corona-app is al een poos zo goed als af, maar moet nog door de Eerste Kamer. Die kijkt morgen naar de wetgeving die een landelijke uitrol mogelijk moet maken. De corona-app moet een aanvulling zijn op het reguliere bron en contactonderzoek.

Geheugensteun

In Drenthe, één van de vijf testregio’s, maakt de app sinds de lancering op 17 augustus al onderdeel uit van het werk van de GGD. „We merken dat het voor veel mensen een geheugensteun is. Niemand weet meer precies de contactmomenten van de afgelopen dagen. Het is echt een aanvulling daarop”, zegt GGD Drenthe-woordvoerder Bart Raaijmakers.

Gebruikers krijgen een waarschuwing als zij een langere tijd (15 minuten) in de nabijheid (1,5 meter) van een met corona besmet iemand zijn geweest. 1,3 miljoen mensen installeerden tot dusver de CoronaMelder, meldt een woordvoerder van het ministerie van VWS. Regionale cijfers zijn niet bekend.

De cijfers van afgelopen week zijn nog niet bekend. „Maar de ervaring van bron en contactonderzoekers komt overeen met die van de week ervoor”, zegt Raaijmakers. Toen maakten in Drenthe 12 positieve gevallen gebruik van de corona-app, tegenover 24 niet. Besmettingen bij verpleeghuizen of in de thuiszorg worden niet meegenomen.

Persoonlijke code

Bron en contactonderzoekers in Drenthe vragen een besmet iemand of zij de corona-app gebruiken. „Daarna vragen we of diegene bereid is de persoonlijke code uit de app te geven. Die wordt vervolgens in het systeem gezet”, zegt Raaijmakers. „Dat kost niet per se heel veel extra tijd.”

Of de app het werk van de bron en contactonderzoekers daarna ontlast, of juist verzwaard is onduidelijk. „We hebben geen idee hoeveel mensen een melding krijgen dat ze bij diegene in de buurt zijn geweest. Dat kunnen er 10 zijn, maar ook zomaar 50. We weten ook niet wat die mensen vervolgens doen”, aldus Raaijmakers. „Laten ze zich testen of gaan ze in quarantaine?”

Epidemioloog Esther Metting van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de corona-app. Pas als die definitief gelanceerd is, vervolgt Metting haar onderzoek naar de effectiviteit van de app. „Halverwege augustus kregen mensen de melding dat ze zich konden laten testen, ook zonder klachten. Toen zagen we dat uitzonderlijk veel mensen in Drenthe zeiden een melding te hebben gehad. Zoveel dat het eigenlijk niet kon.”

Vraagbaak

Mensen met vragen over de corona-app kunnen terecht bij de bibliotheken. „Dat liep niet bepaald storm”, zegt Nicole Stiekema, werkzaam bij de bibliotheek in Emmen. „De vragen gingen vaak over problemen bij het installeren. Meestal bleek de telefoon te oud voor de app.” In de eerste 10 dagen kwamen 12 mensen met vragen bij 7 verschillende bibliotheken Allen senioren.

Nieuws

menu