Corona gaat niet aan het Noorden voorbij, maar de piek komt later

AFBEELDING PIXABAY

Het Noorden is het enige landsdeel waar het aantal coronabesmettingen nog binnen de perken blijft.

De situatie hier is ,,uitzonderlijk’’, meldt Peter van der Voort, hoofd van de intensive care van het UMCG. Medici hebben de verwachte piek inmiddels bijgesteld van eind maart naar begin april.

Alleen in Friesland, Groningen en Drenthe geldt op dit moment nog een regiem van containment . Besmette gevallen worden individueel en actief opgespoord en directe contacten apart gehouden. In de rest van Nederland is dit al losgelaten. Hier is de zogenoemde mitigatie-fase aangebroken.

Handjevol ziekenhuisopnames

Het aantal bekende ziekenhuisopnames, momenteel de beste indicatie voor verspreiding van de epidemie, is slechts een handjevol in het Noorden. In Friesland zijn vier patiënten opgenomen (drie in Sneek en een in Drachten), in Groningen eveneens vier en in Drenthe twee.

‘Slechts’ twee liggen er op de intensive care: in het Martini Ziekenhuis in Groningen en in het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. In heel Nederland waren dat er dinsdag 135 en woensdag 171. In de drie noordelijke provincies is tot nog toe één persoon overleden aan Covid-19, een tachtiger uit Leeuwarden.

Het UMCG heeft vanuit Groningen dagelijks contact met alle intensivisten in de drie noordelijke provincies en daarbuiten. Van der Voort heeft vertrouwen in de door Den Haag genomen maatregelen om de mobiliteit in de samenleving te verminderen. ,,Ik vind dat we het heel degelijk aanpakken.’’

Gevallen vaak te herleiden naar wintersport

Het is gissen waarom het Noorden zo achterloopt met het aantal corona-opnames, maar het ic-hoofd heeft wel een idee. Allereerst was de krokusvakantie hier een week eerder. Dat zorgde voor minder import uit Noord-Italië waar de piek toen nog moest komen. Ten tweede waren hier amper carnavalsgasten. Ook dat beperkte de verspreiding.

De meeste corona-gevallen in Noord-Nederland zijn te herleiden naar een wintersportvakantie in Oostenrijk. Zondag werd bekend dat zes werknemers van het UMCG zijn besmet. ,,De meesten via Oostenrijk.’’ Dat beeld heeft ook GGD Fryslân. Van de eerste vijftien gevallen waren de meeste reisgerelateerd. ,,Die kwamen uit Italië en Oostenrijk”, zegt woordvoerder Ingrid Weert. Oostenrijk gold eerst niet als risicogebied, kort daarna wel.

De GGD’s zijn inmiddels gestopt met brononderzoek, onder meer door gebrek aan capaciteit. Contact-onderzoek doen de noordelijke GGD’s nog wel, maar beperkt. GGD Fryslân en het RIVM kunnen niet zeggen of er regionale verschillen zijn in het verloop van de epidemie. Voor die informatie verwijzen ze naar elkaar. ,,We hebben wel gezien dat de toename in het Zuiden eerder was dan in het Noorden”, zegt RIVM-woordvoerder Coen Berends.

Nog niet juichen

Het Noorden moet beslist nog niet juichen, waarschuwt Van der Voort. ,,Het virus lijkt niet aan ons voorbij te gaan. Wat we moeten doen is de verspreiding vertragen en controleerbaar houden. Dat geeft ons in de ziekenhuizen de gelegenheid om alle patiënten de zorg te bieden die zij nodig hebben.’’

Van der Voort heeft zijn verwachtingen ten opzichte van twee weken geleden flink bijgesteld. Hij verwacht de piek hier nu ,,ergens in april’’. Vanaf 30 maart draaien de intensive care-afdelingen in de ziekenhuizen crisisdiensten. Alle verloven zijn ingetrokken en de werktijden zijn uitgebreid. Die situatie geldt eerst voor twee maanden.

Medici verwachten dat het virus zich in de zomermaanden stilhoudt en dit najaar weer oplaait. Zo’n 60 procent van de bevolking zal immuniteit opbouwen. Kwetsbare groepen kunnen hun hoop vestigen op een vaccin. Dat is op zijn vroegst in de zomer van 2021 grootschalig beschikbaar.

Bekijk op onderstaand overzicht waar in Nederland de meest besmettingen zijn vastgesteld

Nieuws

menu