Corona geeft bepalend zetje: met de sluiting van Bertram in Assen komt een einde aan 180 jaar Drentse modegeschiedenis

Bertram mode opende in 1840 in Assen de deuren. Foto via Google Streetview

Bertram Mode in de Kruisstraat in Assen stopt ermee. De coronacrisis zorgde voor het laatste zetje bij eigenaarsechtpaar Herre en Herma van Goor.

In plaats van feest in het kader van het 180-jarig jubileum is het sinds afgelopen weekend opheffingsuitverkoop bij de Asser damesmodezaak Bertram. Eigenaren Herre en Herma van Goor waren al even bezig met het afbouwen van hun werk, maar wilden eigenlijk nog een jaar of twee doorgaan. ,,Corona gaf het laatste zetje”, stelt Herre van Goor.

Onzekerheid

In 2018 verkocht Van Goor de Jack and Joneswinkels in Noord-Nederland, waar hij eigenaar van was. Ook de vestiging van Bertram in Haren sloot de deuren. ,,We hebben geen opvolger. In onze agenda stond daarom 2022 zo’n beetje als einddatum. Afgelopen zomer moesten we bepalen of we kleding wilden inkopen voor een nieuw seizoen. Corona brengt zoveel meer onzekerheid dat we eind juli, begin augustus de knoop hebben doorgehakt om dat niet te doen en nu te stoppen.”

De zeven medewerkers van de modezaak zijn toen al ingelicht, maar tot afgelopen weekend bleef het nieuws binnen de deuren van de modezaak. ,,We hebben eerst onze vaste klanten ingelicht. Mensen reageren nogal verbaasd. Het voelt ook wel dubbel, we doen en deden het werk altijd met veel plezier”, zegt Van Goor. ,,We gaan geleidelijk aan opruimen en zorgen dat we leegkomen. Ik denk dat we ergens in het voorjaar de deuren dichtdoen.”

Modezaken in heel Noord-Nederland

Van Goor is via moederskant een telg van de Bertrams, die in 1840 een modezaak in Assen begonnen. Het mode-imperium van de familie breidde zich in de loop der jaren gestaag uit. Van Goor nam 35 jaar geleden de leiding over van zijn vader. ,,We hebben in het hele Noorden vrijetijdsmodewinkels gehad. Op een gegeven moment zelfs in Noord-Holland.”

Voor de huur van het pand hebben zich al geïnteresseerden gemeld, stelt Van Goor. Gesprekken daarover zijn nog gaande.

Onlangs maakte nog een bekend gezicht in de Asser binnenstad, Greet Ziengs van schoenenwinkel Via Terra, bekend ermee te stoppen .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu