'In Drenthe gaat het heel erg goed met bestrijding corona.' Burgemeester Out vindt extra maatregelen niet nodig

Ondernemers in de horeca krijgen hulp als het hun niet lukt zich aan de aangescherpte maatregelen te houden. Foto: Gerrit Boer

Extra maatregelen om de corona-epidemie in te dammen, zijn in Drenthe niet nodig. Dit verklaart Marco Out, burgemeester van Assen en voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe, in reactie op de persconferentie van het kabinet donderdag.

Premier Mark Rutte benadrukte daar dat de burgemeesters de mogelijkheid hebben om in hun gebied extra maatregelen te treffen als ze dat nodig vinden. In delen van Rotterdam en Amsterdam voerden de burgemeesters Ahmed Aboutaleb en Femke Halsema al een mondkapjesplicht in.

„In Drenthe gaat het heel erg goed met het indammen van de epidemie, dus hier is dat niet nodig”, zegt Out.

Verplicht reserveren in horeca

Dit betekent niet dat Out achterover kan leunen. Het kabinet vaardigde voor de horeca wel enkele maatregelen uit die in het hele land gelden. Te denken valt aan het verplicht reserveren, aan de verplichting voor horecazaken om klanten naar hun contactgegevens te vragen en dat bezoekers van cafés en restaurants een vaste zitplaats moeten hebben.

„Deels gaat het om bestaande maatregelen, die we gaan aanscherpen”, zegt Out. „We gaan er wel goed op letten dat dit ook gebeurt. Mocht dat niet het geval zijn, dan delen we niet direct boetes uit, maar gaan we de betreffende ondernemer helpen het goed te doen.”

Out maakt zich wel enige zorgen over de situatie bij mensen thuis. Want juist op verjaardagsvisites en dergelijke doen zich besmettingen voor. „We willen niet achter de voordeur van mensen kijken, maar waarschuwen wel. Ontvang je bezoek als het kan in de tuin en zorg dat je daar afstand houdt. Dan houd je het veilig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu