Coronacrisis kost Wildlands en Atlas Theater zo'n 8 miljoen euro; gemeente Emmen trekt opnieuw de knip

Het Atlas Theater met links de ingang van Wildlands. Foto: DvhN/Andre Broere

Dierenpark Wildlands en het Atlas Theater lopen zo’n 8 miljoen euro verlies op vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit een analyse, waarbij ervan is uitgegaan dat er tot halverwege volgend jaar beperkende maatregelen nodig zijn.

Deze cijfers maakte de gemeente Emmen donderdagmiddag bekend. Om dierenpark en theater meer lucht te geven kunnen ze 5,5 miljoen euro extra lenen. Dat is althans het voorstel van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Twee weken geleden had de gemeente Wildlands en het Atlas Theater al wat lucht gegeven door de betaling van huur en gemeentelijke heffingen uit te stellen. Het ging daarbij om een bedrag van iets meer dan 2 miljoen euro. Het grootste deel hiervan bestaat uit huur van het gebouw dat Wildlands en Atlas delen. Dat is 1,4 miljoen euro per half jaar.

Snel uit de brand helpen

De gemeente Emmen wil dat die 2 miljoen van twee weken geleden wel wordt terugbetaald nu er een extra lening van 5,5 miljoen komt. ,,We hebben dat bedrag toen voorgeschoten om Wildlands en Atlas op dat moment snel uit de brand te helpen. In het scenario dat nu op tafel ligt zijn de gevolgen verder uitgewerkt, waardoor we nu beter zicht op de getallen hebben gekregen’’, zegt wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen).

In het scenario wordt ervan uitgegaan dat Wildlands 1 juli 2021 weer normaal kan draaien, terwijl voor het Atlas Theater 1 oktober 2021 wordt aangehouden.

Rood staan

Die 5,5 miljoen euro extra komt uit de zogenoemde rekening courant krediet, die wordt verhoogd van 7,5 miljoen naar 13 miljoen euro. Het is zeg maar de lening van de gemeente Emmen waarop Wildlands rood mag staan.

Daarnaast heeft Wildlands nog een lening van 64 miljoen euro uitstaan bij de gemeente. Tot en met juni 2021 hoeft Wildlands daarop niet af te lossen, wat het dierenpark 1,5 miljoen euro tot halverwege volgend jaar oplevert. Daarnaast wordt de laatste subsidietermijn van bijna 9 ton aan Atlas naar voren gehaald, waardoor er ook wat meer lucht ontstaat.

De gemeente heeft geen onderscheid gemaakt tussen wat Wildlands en Atlas Theater afzonderlijk kwijt zijn vanwege de coronacrisis, omdat ze als één bedrijf worden gezien.

‘Atlas kan nu heel moeilijk voorstellingen plannen’

Wildlands gaat 25 mei weer beperkt open, terwijl het Atlas Theater volgens wethouder Robert Kleine (CDA) vooral kijkt naar 1 juli, wanneer er volgens planning maximaal honderd mensen in het theater aanwezig mogen zijn. ,,Met die maximaal dertig mensen per 1 juni kan Atlas niet uit de voeten’’, zegt Kleine. ,,Atlas kijkt vooral of er na 1 juli activiteiten voor de zakelijke markt weer mogelijk zijn. Verder is er nog steeds onzekerheid over de seizoensstart in september. Het is heel moeilijk nu voorstellingen te plannen voor de tweede helft van dit jaar.’’

Nog geen tien mensen vragen geld terug

In totaal schrapte het Atlas Theater tot nu toe vijftig voorstellingen vanwege corona, waarvoor zo’n 17.000 tickets waren verkocht. Nog geen tien mensen hebben volgens Kleine tot nu toe hun geld teruggevraagd, iets dat het theater op dit moment ook wat ruimte geeft.

Wildlands heeft samen met andere parken een beroep gedaan op het rijk voor een tegemoetkoming. In totaal is volgens Otter om 110 miljoen euro gevraagd. Het is niet bekend of het rijk geld gaat uitkeren en wat het aandeel van Wildlands dan zal zijn. Al het coronageld dát Wildlands eventueel krijgt, moet worden gestopt in aflossing van die extra 5,5 miljoen euro.

Nieuws

Meest gelezen

menu