Corona laat open dag op Oldengaerde niet toe; virtuele rondleiding geeft nu toch een indruk van de gerestaureerde havezate

De historie van havezate Oldengaerde gaat terug tot 1420. Foto: Gerrit Boer

Wat een vakwerk is er verricht bij de restauratie van Oldengaerde in Dwingeloo. Dat is het eerste dat bij je opkomt tijdens het zien van de virtuele rondleiding in de havezate.

Het Drentse Landschap, sinds 2013 eigenaar van het rijksmonument, heeft woensdag op zijn website een serie 360 graden-foto’s van het interieur van het statige woonhuis geplaatst. Eerder deze zomer legde de aannemer de laatste hand aan een complete make-over van alle vertrekken.

De bezoeker van de site kan de foto’s naar believen draaien en keren, zodanig dat een virtuele rondleiding door het gebouw mogelijk is.

Corona stak stokje voor open dag

Maar al te graag had het Drentse Landschap ter afsluiting van de restauratie een open dag georganiseerd. ,,Want we zijn trots op hoe het geworden is. En die trots hadden we graag willen delen met belangstellenden. Maar helaas heeft de coronacrisis daar een stokje voor gestoken”, vertelt woordvoerder Paulien Zomer.

De 360 graden-foto’s moeten het leed nu iets verzachten. De virtuele rondleiding gaat vergezeld van een aantal korte video’s. Daarin geven direct betrokkenen tekst en uitleg over de verrichte werkzaamheden in de havezate.

‘Kanjer van een monument’

Er is eerst een inleiding van gedeputeerde Cees Bijl. ‘Een kanjer van een monument’ noemt hij Oldengaerde. De provincie Drenthe legde 400.000 euro op tafel voor de restauratie. Daarna komen drie specialisten van het Team Monumenten en Erven van het Drentse Landschap aan het woord. Erwin de Leeuw van het Drents Archief tenslotte gaat in op de historie van Oldengaerde, die teruggaat tot 1420.

Tik www.drentslandschap.nl/rondleiding en je stuit direct op de 360 graden-foto’s en de video’s. Pas vanaf donderdag geeft het Drentse Landschap via onder meer de sociale media ruchtbaarheid aan de virtuele rondleiding. Paulien Zomer: ,,We hebben de inwoners van Dwingeloo, als naaste buren, er als eersten op geattendeerd. In tweede instantie gaan we ook op Facebook, LinkedIn en Instagram naar de rondleiding verwijzen.”

Inrichting is in volle gang

Op de 360 graden-foto’s zijn de in beeld gebrachte vertrekken nog leeg. ,,De inrichting van de havezate moet nog gebeuren. Die is nu in volle gang, zowel op de begane grond als op de verdieping.” Hier, op de etage, zijn ondertussen twee vakantiewoningen gerealiseerd. Het is de bedoeling ze vanaf komend najaar via Buitenleven Vakanties te verhuren.

Bij de aankoop van het 15 hectare metende landgoed Oldengaerde door Het Drentse Landschap is afgesproken dat de familie Willinge, de laatste particuliere eigenaren van de havezate, een stuk van het woonhuis mag blijven gebruiken tijdens de vakanties. Het gaat om het linkerdeel, gezien vanaf de weg. Paulien Zomer: ,,Ook zij zijn nu volop bezig met de herinrichting van hún vertrekken.”

Vocht heeft veel schade aangericht

Het woonhuis van Oldengaerde telt onder meer een statige salon, ruime kamers-en-suite en een sfeervolle haardkamer. Vocht had daar in de loop der eeuwen veel schade aangericht.

Maar de drie jaar geleden gestarte make-over van Oldengaerde betreft niet alleen de havezate zelf, waarvan eerst de buitenkant en inmiddels dus ook het interieur grondig is aangepakt. De vrijliggende, voormalige daglonerswoning en het vroegere koetshuis zijn intussen ook onder handen genomen.

Nu de havezate is opgeleverd, volgen nog de aanleg van een parkeerterrein en de restauratie van het bouwhuis (de voormalige boerderij) en bijbehorende schuur. Afsluitend worden op het landgoed de brug en de tuin nog opgeknapt. De totale kosten bedragen zo’n drie miljoen euro.

Trouwen, concerten, lezingen en diners

Het is de bedoeling dat havezate Oldengaerde een trouwlocatie wordt. Het Drentse Landschap wil er tevens concerten, lezingen en diners laten organiseren. Wanneer voor al die activiteiten het licht op groen gaat, kan de woordvoerder nog niet aangeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu