Corona slaat toe bij huisartsen Drenthe: praktijken gesloten vanwege meerdere besmettingen onder personeel

Corona slaat ook toe onder de medewerkers van huisartsenpraktijken in Drenthe. Meerdere praktijken zijn gesloten, omdat er door de besmettingen te weinig personeel beschikbaar is. Dat zegt Ron Wissink van Huisartsenzorg Drenthe.

Huisartsen in Drenthe beschikken sinds vorige week over sneltesten voor medewerkers.

Huisartsen in Drenthe beschikken sinds vorige week over sneltesten voor medewerkers.

Volgens Wissink zijn huisartsenpraktijken in Hoogeveen, Nieuw-Dordrecht en Klazienaveen tijdelijk gesloten vanwege een corona-uitbraak onder het personeel. Ook een huisartsenpraktijk in de wijk Bargeres in Emmen meldt op haar website dat er meerdere besmettingen zijn onder medewerkers.

De huisartsen van de duopraktijk in Emmen schrijven: ,,Om die reden is het, tot nadere berichtgeving, niet mogelijk om een afspraak te maken. Medisch dringende gevallen worden met de nodige voorzorgsmaatregelen gezien. De mensen die at risk zijn geweest, zijn inmiddels benaderd. Dus als u niets gehoord heeft is er geen verhoogd risico op besmetting geweest.”

Alleen spoedgevallen

Directeur Wissink van Huisartsenzorg Drenthe, waarbij 130 Drentse huisartsenpraktijken zijn aangesloten, zegt dat de praktijk in Emmen niet gesloten is. ,,Er is een beperkt aantal medewerkers beschikbaar op de praktijk. Een aantal werkt vanuit huis. Ze doen alleen spoedgevallen.”

Wissink zegt dat binnen de huisartsenprakijken er alles aan wordt gedaan om coronabesmettingen te voorkomen. ,,Ondanks alle voorzorgsmaatregelen gebeurt het soms toch. Veruit de meeste besmettingen worden in de privésfeer opgelopen en minder op de praktijk.”

De zorg voor de patiënten in de getroffen praktijken wordt tijdelijk overgenomen door collega’s binnen de huisartsengroep in de regio. ,,En dat lukt tot nu toe”, zegt Wissink. ,,Er zijn gelukkig nu nog niet zoveel praktijken aan het omvallen dat een huisartsengroep het niet meer aan kan. We zitten er wel bovenop. Uitval van personeel is een risico voor de continuïteit van de huisartsenzorg.”

Sneltesten

Volgens Wissink kunnen huisartsen en hun medewerkers sinds vorige week heel snel getest worden op corona. ,,We hebben als huisartsenclub zelf sneltesten gekocht. Na een test weet een doktersassistent of huisarts binnen een kwartier of ze thuis moeten blijven of kunnen werken. Als je positief bent, moet je naar huis en als je negatief bent, kun je werken. Bij de GGD ben je zo twee tot vier dagen verder.”

De sneltesten zijn alleen voor de huisarts en de medewerkers in de praktijk, niet voor de patiënten. ,,Het is voor continuïteit in de zorg belangrijk dat zorgmedewerkers snel weer aan het werk kunnen. Vooral als iemand ‘s avonds of ‘s nachts moet werken is het heel lastig om vervanging te vinden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu