'Corona-subsidie gemeente Assen hard nodig om tekorten DNK op te vangen'

De gemeente Assen verdeelt ruim een half miljoen euro aan drie verschillende instanties in de cultuursector. Het gaat om De Nieuwe Kolk (DNK), Podium Zuidhaege en Garage TDI.

De Nieuwe Kolk in Assen met de lichtpilaren - Foto: DVHN

De Nieuwe Kolk in Assen met de lichtpilaren - Foto: DVHN

Het bedrag van in totaal 505.000 euro moet de drie culturele organisaties helpen het hoofd boven water te houden tijdens de coronacrisis.

„Het zorgt ervoor dat wij weer positieve cijfers kunnen draaien”, zegt Poldy Koot, algemeen manager van Podium Zuidhaege. Het podium, dat 120.000 euro ontvangt, zit nog niet helemaal in de financiële problemen. Koot: „Ons voordeel is dat wij verschillende activiteiten organiseren. We verhuren kantoren, cursussen en workshops. Alleen de evenementen kunnen niet doorgaan.”

De reden voor deze gemeentesteun is volgens Koot omdat  Podium Zuidhaege een gesubsidieerde instelling is. „Wij komen daardoor niet in aanmerking voor de NOW-regeling, omdat die subsidie meetelt als omzet.” De NOW-regeling is bedoeld voor instellingen die als gevolg van het coronavirus twintig procent of meer omzetverlies draaien.

Zwaar jaar voor De Nieuwe Kolk

„2020 is een zwaar jaar voor ons”, zegt Hanneke Bruggeman, directeur bestuurder van DNK die 337.500 euro krijgt bijgeschreven op de rekening.. „Doordat wij maar gedeeltelijk open zijn, of soms zelfs volledig dicht, staat onze verdiencapaciteit het hele jaar onder druk.”

Volgens Bruggeman wordt de subsidie vooral gebruikt om kosten voor het gebouw te dekken. De Nieuwe Kolk moet de rest zelf verdienen. „Dat doen we in een normale situatie met een solide verdienmodel, waarin we vanuit cultureel ondernemerschap steeds zoeken naar nieuwe, creatieve samenwerkingen en programma’s.”

Tijdens de coronatijd is dat onmogelijk geworden voor DNK. „Dit geld is heel hard nodig om de tekorten op te vangen en te zorgen dat 2021 ook door kunnen komen zonder, of met zeer beperkte, verdiencapaciteit als gevolg van corona”, zegt Bruggeman.

Nog 25.000 euro over voor het culturele amateurveld

„Het geld komt van compensatiemiddelen die het Rijk aan de gemeente beschikbaar heeft gesteld voor ondersteuning van culturele instellingen bij het opvangen van de financiële gevolgen van de pandemie”, zegt Claudia Mulder, bestuursadviseur van de Asser wethouder Bob Bergsma.

Naast de bedragen die naar DNK, Podium Zuidhaege en Garage TDI (47.500 euro) gaan, wordt er nog 25.000 euro gereserveerd voor het culturele amateurveld. „Er is bij de gemeente nog weinig bekend over de gevolgen van de pandemie bij het culturele amateurveld”, zegt Mulder.

 „De mogelijkheid bestaat dat er extra kosten gemaakt zijn, bijvoorbeeld voor het moeten huren van grotere ruimtes. Wanneer verenigingen daardoor zo erg in de problemen zijn gekomen dat hun voortbestaan in gevaar komt, kunnen zij een beroep doen op deze middelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu