Corona-uitbraak op basisschool azc Emmen: alle kinderen naar huis gestuurd. Paar gezinnen verplaatst naar locatie in Haren

Alle leerlingen van basisschool De Brink bij het asielzoekerscentrum in Emmen zijn maandagochtend naar huis gestuurd, omdat een aantal kinderen besmet is geraakt met het coronavirus.

Openbare basisschool de Brink, locatie Hesselanden, bij het azc in Emmen.

Openbare basisschool de Brink, locatie Hesselanden, bij het azc in Emmen. Foto: COA

De gezinnen waar de besmette kinderen deel van uitmaken zijn in quarantaine en isolatie geplaatst om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Gezinnen verplaatst naar uitwijklocatie in Haren

Volgens woordvoerder Jacqueline Engbers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat het om ongeveer tien gezinnen die woonachtig zijn op het terrein aan de Wilhelmsweg. ,,Een paar gezinnen zijn tijdelijk ondergebracht op de uitwijklocatie in Haren.”

Om hoeveel besmette kinderen het precies gaat, kan Engbers niet zeggen. Volgens Linda van der Heide van GGD Drenthe gaat het om meerdere klassen waarin de besmette kinderen zitten. ,,Daarop is besloten om de school tijdelijk te sluiten.”

Tijdelijk geen bezoek

Het azc werkt samen met GGD Drenthe en Veiligheidsregio Drenthe om te bepalen welke vervolgstappen moeten worden genomen. De betreffende gezinnen mogen hun woonruimte niet verlaten en worden van eten, drinken en andere levensbehoeften voorzien.

Engbers meldt dat er op het azc tijdelijke maatregelen genomen. ,,Er is een bezoekstop afgekondigd, openbare ruimten zijn gesloten en activiteiten stopgezet.”

Hoe lang de gezinnen in isolatie moeten blijven en de tijdelijke maatregelen van kracht blijven, hangt volgens Engbers af van het verloop van de ziekte. ,,We hebben te maken met gezinnen. Het verloop van het virus en het aantal besmettingen is dan heel lastig te voorspellen.”

Van der Heide zegt dat regelmatig testen alsook het bron- en contactonderzoek van de GGD invloed hebben op de duur van de quarantaine en de bijbehorende maatregelen. ,,We zullen de uitkomsten daarvan moeten afwachten.”

Vorig jaar oktober werden in het asielzoekerscentrum in Assen 35 bewoners en een medewerker positief getest op het coronavirus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu