Corona: vier dagen vakantie, tien dagen quarantaine: deze mensen gingen naar een 'geel' Mallorca, maar dat eiland werd ineens 'oranje'

Na haar aankomst uit Mallorca verlaat studente Anna, met mondkapje, de aankomsthal van Groningen Airport Eelde. Foto: Peter Wassing

Ze gingen naar het ‘gele Mallorca’, maar nu is dat eiland ineens oranje. Nu ‘moeten’ ze dus tien dagen in quarantaine. Zondagavond druppelden de passagiers binnen op luchthaven Eelde.

Daar sta je dan. Net 18 jaar oud, twee grote koffers, het mondkapje nog voor je neus. Lorenz komt naar Groningen om International Business te studeren. „I used to live on Mallorca.” Nu het Spaanse eiland code oranje is, geldt ook voor hem het dringende verzoek om tien dagen in quarantaine te gaan. Voorlopig kan hij dus even niet de stad verkennen en nieuwe vrienden maken. Gelukkig heeft hij al wel een kamer.

Hoe zit het hier met mondkapjes?

Hij maakt een serieuze indruk. Doet even zijn mondkapje af. „Moet je die hier vaak dragen”, vraagt hij. Nee hoor, alleen in het openbaar vervoer. Lorenz knikt. Het is ook nog onwennig, tien minuten geleden zat hij nog in het vliegtuig, nu staat hij voor de terminal op de taxi te wachten. Zo rustig is het nu op Groningen Airport Eelde.

Anna is een Duitse studente psychologie en is blij dat ze in haar studentenhuis het rijk voorlopig alleen heeft. „Mijn huisgenoten zitten nog in Duitsland.” Ze kan dus rustig tien dagen quarantaine aanhouden. Ze wil ze zich laten testen. „Het is natuurlijk wel een beetje lastig”, zegt ze in onberispelijk Nederlands. „Toen ik naar Mallorca ging, was het nog geel, dat werd dus oranje...”

Eigen huis op Mallorca

Het zondagavond gelande vliegtuig van Transavia gaat ook nog weer terug. En ja, er zitten ook nog passagiers aan boord. Karel en Anneke Boersma uit Sneek vertrekken naar hun huis op Mallorca. De code oranje weerhoudt hen niet.

„We hebben daar ook tijdens de lockdown gezeten en dat ging goed”, zegt meneer Boersma. „Ons kleinkind is teruggekomen met het vliegtuig dat net geland is. Het gaat daar heel gedisciplineerd, ze houden bijvoorbeeld in de supermarkt aan de hand van de karretjes heel goed bij hoeveel mensen er in de winkel zijn. Het is streng, maar we voelen ons daardoor veiliger dan in Sneek.”

„We zijn de enige twee passagiers aan boord, met nog zes bemanningsleden”, zegt Boersma. „Een privévlucht. Het is bizar.”

De Boersma’s gaan de terminal in en dan komt er nog een taxi voorrijden: toch nog een derde passagier. De chauffeur overhandigt een jonge vrouw (‘mijn naam krijg je niet’) haar bagage. Ze gaat vier dagen vakantie houden. „Mijn vriend zit daar sinds vrijdag”, vertelt ze. „Dus ik wil er graag naar toe".

En die quarantaine? "Die gaan we ook samen doorbrengen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu