Burgemeesters over de coronacampagne 'Drenten voor elkaar': We delen liever paraplu's uit dan boetes

Drentse burgemeesters voor het stadhuis van Assen. Rechts Marco Out. Foto: DVHN

Met uitdelen van paraplu’s en mondkapjes vragen de twaalf Drentse burgemeesters aandacht voor de coronamaatregelen. ,,We delen liever paraplu’s uit dan boetes.”

De burgemeesters verrichtten woensdag gezamenlijke de aftrap van de campagne Drenten voor elkaar. Ze roepen alle Drenten op om sterk te blijven tegen corona en zich aan de maatregelen te houden.

De campagne bestaat uit het uitdelen van paraplu’s en mondkapjes. Ook is de website drentenvoorelkaar.nl gelanceerd, waar behalve de burgemeesters ook inwoners van Drenthe hun verhaal doen over ervaringen met corona en de maatregelen om het virus tegen gaan.

Paraplu voorkomt dicht bij elkaar staan

Voor het gemeentehuis van Assen overhandigde burgemeester Marco Out als voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe paraplu’s aan de Drentse burgemeesters. Die gaan ze verspreiden in hun gemeente.

De paraplu’s moeten voorkomen dat mensen bij regen dicht op elkaar gaan staan bij een schuilplek. De teksten op de paraplu als ‘Hier kom ik niet onderweg’ naar een lied van Daniel Lohues, wijzen mensen er op elkaar de ruimte te geven.

Sympathieke manier

,,We willen inwoners op een sympathieke manier herinneren aan de coronamaatregelen en vooral waarom we het doen. Wij delen liever paraplu’s uit dan boetes. En we willen terug naar de situatie van voor de tweede golf”, aldus burgemeester Out.

Jongeren worden vaak genoemd als grootste overtreders van de coronaregels. Spreekt deze campagne hen wel aan? Out: ,,We gaan binnenkort ook op middelbare scholen aan de slag. De ideeën worden nog uitgewerkt.”

Drenthe naar zorgelijk

Het ministerie van volksgezondheid heeft Drenthe onlangs van de categorie ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’’ verplaatst, nadat er de laatste tijd veel coronabesmettingen zijn bij gekomen. ‘Zorgelijk’ houdt in dat binnen een week meer dan vijftig op de 100.000 inwoners positief zijn getest.

Aanvullende maatregelen komen er in Drenthe vooralsnog niet. ,,We volgen de landelijke regels. Wel gaan we de handhaving aanscherpen. De controles worden geïntensiveerd”, zegt Out.

Behalve Drenthe hebben onder meer ook de regio Friesland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden de status ‘zorgelijk’ gekregen. Groningen had met elf andere veiligheidsregio’s al deze status.

In de regio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden is de situatie ‘ernstig’.


Nieuws

Meest gelezen

menu