Coronacrisis: plots is er een run op pups en kittens. Tijdverdrijf of weloverwogen keuze?

Is het de verveling, misschien een goed excuus om de blijf-thuisregel te ontvluchten of een weloverwogen keuze? Feit is dat er een run is ontstaan op pups en kittens.

Een hondje in het asiel in Beilen.

Een hondje in het asiel in Beilen. Foto: Archief Jaspar Moulijn

Twee termen domineren momenteel dierenadvertenties op verkoopsites als Marktplaats: gereserveerd en gezocht. Jonge hondjes en poesjes gaan als warme broodjes. Soms zijn nestjes binnen een dag uitverkocht. Geld lijkt van ondergeschikt belang.

Vraagprijs 300 euro voor huis-, tuin- en keukenkitten

Een Europese korthaarkitten, vaktaal voor de rasloze huis-, tuin- en keukenpoes, doet makkelijk 100 tot 150 euro. Kat Luca uit Emmen is binnen een dag gereserveerd en dat geldt evenzo voor zijn bijna-naamgenoot Luna uit Muntendam.

Voor een rood snoezig poesje van acht weken, type Europese korthaar, wordt 300 euro gevraagd. Gekkenwerk? Het diertje is in een dag bijna 850 keer bekeken en door een slordige dertig mensen opgeslagen onder het kopje favorieten.

Bij de honden, en dan met name de pups, is het beeld niet anders. Bulldog King uit Winschoten verandert na twee dagen van baasje. Ook het nestje stafford x Amerikaanse buldog uit Emmer-Compascuum en de shih-tzu-pups uit Roodeschool zijn binnen de kortste keren gereserveerd.

Dierenbescherming: Gemengde gevoelens

Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming kent de verhalen en hoort ze met gemengde gevoelens aan. ,,Als mensen sowieso van plan waren een hond of kat in huis te halen, is er niet zoveel aan de hand. Veel mensen zijn in deze coronacrisis thuis en hebben dus alle tijd een oogje in het zeil te houden, het beestje zindelijk te maken en op te voeden. Prima. Wordt een huisdier gezien als een middel om de verveling tegen te gaan of om de kinderen bezig te houden en wordt maar even vergeten wat de situatie is als we straks weer allemaal naar het werk of school gaan, dan hebben we een probleem’’, voorspelt Nagtegaal.

Bij de dierenasiels komen wel veel aanvragen voor kittens en pups binnen, maar blijft een run uit, omdat veel opvangcentra nog maar weinig jonge honden en katten in het assortiment hebben. ,,Het is nog wat vroeg in het jaar, maar de vraag is er momenteel wel degelijk’’, zegt Alwin Tol, beheerder van het Provinciaal Drents Dierentehuis in Beilen.

De meeste asiels ontvangen vanwege de coronacrisis alleen bezoekers op afspraak, andere zijn helemaal gesloten voor het publiek. Tot die laatste categorie behoort ook het asiel in Beilen. ,,We zijn druk bezig met het aanbrengen van schermen, en wacht- en looplijnen. Is de afstand, en dus veiligheid, goed geregeld, dan hopen we volgende week op afspraak open te gaan.’’

‘Leert het dier wel alleen thuis te zijn?’

Afgezien van de impulsaankopen, met alle mogelijke negatieve gevolgen voor de dieren van dien, voorziet beheerder Tol nog een probleem bij de aanschaf van hond of kat in coronatijd. ,,Nu zijn veel mensen hele dagen thuis en hebben ze alle tijd voor het dier. Maar het dier leert daardoor niet alleen thuis te zijn. Hoe gaat dat als straks iedereen weer naar het werk of school gaat? Daar staan mensen misschien niet bij stil, maar het kan tot problematisch gedrag leiden. Bij katten wellicht minder, maar wel degelijk bij honden.’’

Asielen zijn extra kritisch

Bij asielen wordt sowieso doorgevraagd naar de beweegredenen van mensen om een dier in huis te halen, maar in deze tijd helemaal, zeggen Nagtegaal en Tol met klem. ,,Een huisdier heb je niet voor even, maar voor het leven. En dat is, zeker als het om jonge dieren gaat, toch echt wel minimaal een jaar of tien’’, aldus Tol.

Het Drentse dierenasiel is in asielland een wat vreemde eend in de bijt. Het opereert zelfstandig en moet het hebben van giften en donaties. Het dierenpension voor ‘betalende gasten’, dat in hetzelfde gebouw is ondergebracht, is ook een voorname bron van inkomsten.

Tol: ,,Ons pension ligt volledig stil. De ene na de andere reservering wordt, heel begrijpelijk, geannuleerd. De bouw van de uitbreiding, die voor de crisis al was aangevangen, gaat door. De financiering is natuurlijk wel gebaseerd op een normale bedrijfsvoering. Gelukkig hebben we een heel actief bestuur, dat alle mogelijkheden van steun en hulp door de overheid grondig onderzoekt. Maar het wordt wel spannend.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu