'Coronacrisis zorgt voor afname tot 80 procent van winkelend publiek in Drenthe'

De Oudestraat in het Asser centrum. Foto: Archief/Marcel Jurian de Jong

In de winkelstraten in Drenthe komt nog slechts zo’n 20 tot 40 procent van het aantal bezoekers ten opzichte van de periode voor de coronacrisis.

Dat blijkt uit onderzoek van bureau Locatus in opdracht van de provincie Drenthe. Ook wijst dat onderzoek uit dat er in een anderhalvemetermaatschappij op de drukste momenten minder mensen terecht kunnen in de winkelstraten.

Provincie stopt subsidie in webshops

Vanwege de coronamaatregelen doen consumenten meer online aankopen. Daardoor valt voor veel winkeliers en horecaondernemers een groot deel van de inkomsten weg.De provincie steunt lokale ondernemers in totaal met 135.000 euro bij het opzetten en uitbreiden van webshops. Maar ook bij een gezamenlijke website of platform, waar aanbieders per dorp of stad een online winkel openen, zodat klanten lokaal inkopen kunnen blijven doen.

Per gemeente is hiervoor een subsidiebedrag van 10.000 tot 15.000 euro beschikbaar. Dat geld moet terechtkomen bij de lokale ondernemersverenigingen, stelt gedeputeerde Henk Brink.

,,De noodzaak om te digitaliseren is dan ook groot. We zien op een aantal plekken al initiatieven ontstaan voor het opzetten van digitale winkelstraten, zoals in Assen en Roden. Met deze bijdrage hoop ik dat anderen dit voorbeeld zullen volgen.”

Digitale platforms versterken ook de zichtbaarheid van lokale winkeliers

De provincie stelt dat collectieve digitale platforms niet alleen bijdragen als extra omzetkanaal, maar ook aan de zichtbaarheid van lokale winkeliers. ,,De zichtbaarheid online zorgt voor zichtbaarheid in de winkelstraten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu