Coronacrisis zorgt voor verdubbeling uitzoekvragen Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het Nationaal Monument in Westerbork. Foto: Marcel Jurian de Jong

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is het aantal uitzoekvragen die bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork binnenkomen verdubbeld.

Dat zegt onderzoeker José Martin. ,,Sinds de coronauitbraak is het aantal aanvragen stabiel hoog”, zegt ze. Per week komen er zo’n twintig zoekvragen binnen. ,,Ik heb het idee dat mensen dingen zijn gaan uitzoeken omdat ze meer tijd hadden. Ik ben zelf ook weer aan genealogie begonnen. Veel mensen kwamen toch aan dingen toe waar ze normaal niet aan toe komen.”

Voor Martin en haar collega’s is het hard werken om iedereen van een antwoord te voorzien. ,,Het is niet zo dat we met de handen in het haar zitten, maar een antwoord geven duurt soms langer dan we zouden willen”, zegt ze. De informatie-aanvragers zijn divers, van particulieren tot de Duitse stichtingen die verantwoordelijk zijn voor de informatie op Stolpersteine, herdenkingsstenen voor slachtoffers van de Jodenvervolging.

Martin vindt het bijzonder dat er 75 jaar na dato nog zoveel mensen met onbeantwoorde vragen rondlopen. Maar elke vraag beantwoorden lukt ook haar niet. ,,We weten inmiddels dat elk antwoord een nieuwe vraag oplevert. Ik zou heel graag meer willen weten over wat mensen in het kamp deden. We hebben wel een lijst van wie in welke barak zat, maar we weten niet altijd wat voor werk mensen deden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu