Coronadreun voor dorp: dit jaar geen Zuidlaardermarkt. Voor het eerst sinds mensenheugenis

Voor de eerste keer sinds mensenheugenis is er dit jaar vanwege de coronacrisis geen Zuidlaardermarkt. Burgemeester Marcel Thijsen besloot donderdag in overleg met het gemeentelijk crisis-beleidsteam de markt af te gelasten.

De traditionele paardenmarkt op de derde dinsdag in oktober gaat dit jaar niet door.

De traditionele paardenmarkt op de derde dinsdag in oktober gaat dit jaar niet door. Foto: Corné Sparidaens

Het was een moeilijk besluit voor Thijsen. In de eerste plaats vanwege de enorme impact op de middenstand en horeca in Zuidlaren, in de tweede plaats omdat er landelijk geen duidelijkheid is over de vraag of grote evenementen als de Zuidlaardermarkt na 1 september mogen plaatsvinden. Het kabinet en het RIVM laten de huidige maatregelen lopen tot 1 september, maar zeggen ook steeds dat grootschalige evenementen pas weer kunnen plaatsvinden als er een vaccin is tegen het coronavirus. Op zijn vroegst zal dat pas in de loop van 2021 zijn, zo is de verwachting.

1,5 meter afstand houden gaat niet

Daarom besloot Thijsen nu maar zelf de knoop door te hakken. Het zou volgens hem ondoenlijk zijn om op de markt en bij alle randevenementen de richtlijn van 1,5 meter in acht te nemen. De Zuidlaardermarkt trekt bovendien jaarlijks tienduizenden bezoekers uit alle delen van Nederland en ook nog veel uit Duitsland, België, Denemarken en andere Europese landen. Thijsen wil daarom alle belanghebbenden nu duidelijkheid bieden, om te voorkomen dat ze de komende maanden voor niets allerlei voorbereidingen treffen.

De afgelasting geldt voor de paardenmarkt, warenmarkt, landbouwbeurs en de feesttent op het Rabo-brinkje. Over andere activiteiten in aanloop naar de Zuidlaardermarkt moeten de organisatiecomités zelf nog een besluit over moeten nemen. Te denken valt aan de Zuidlaardermarktloop, de vuurwerkshow en het straattheaterfestival.

Kermis nog niet afgelast

De kermis is vooralsnog niet afgelast, maar is nog bepaald niet zeker. Thijsen wil eerst afwachten hoe de rijksregels er in oktober uitzien en vervolgens met de kermisexploitanten bekijken of en zo ja hoe de kermis op een verantwoorde wijze kan doorgaan. De gemeente heeft eerder dit jaar exploitanten al standplaatsen vergund.

Het zou dit jaar de 820ste editie van de markt zijn, aangenomen wordt dat de eerste rond 1200 plaatsvond. In 2001 bedreigde de mond- en klauwzeer epidemie de markt. Vanaf dat jaar zijn er geen runderen meer op de markt. In 2002 vond de markt niet op de traditionele derde dinsdag van oktober plaats, toen is die vanwege de bijzetting van prins Claus een dag uitgesteld.

Enorme klap voor ondernemers

Thijsen benadrukt in een brief aan de gemeenteraad dat hij zich zeer bewust is van de enorme klap die de afgelasting betekent voor de horeca, de winkeliers en andere ondernemers. Hij noemt de Zuidlaardermarkt een van de gezelligste evenementen in het Noorden, maar voegt er aan toe dat de volksgezondheid nu voorop staat. De gemeente steekt de horecaondernemers de helpende hand toe, zegt hij, en is volop in overleg over de vraag hoe cafés en restaurants vanaf maandag weer open kunnen en staat open voor ideeën voor evenementen die ze wel kunnen organiseren.

Ook in Roden doen de gevolgen van de coronacrisis zich gelden. Zo kunnen daar de Rodermarktparade en de Jaarmarkt niet doorgaan. Het bestuur van de Vereniging voor Volksvermaken in Roden heeft echter goede hoop dat het Rodermarktfeest en evenementen als de kermis, de Roder waren- en paardenmarkt en de kortebaandraverij wel kunnen doorgaan. Voorzitter Lammert Kalfsbeek benadrukt dat alles onder voorbehoud is van hoe de coronacrisis en de regelgeving zich ontwikkelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu