Coronahoester azc Ter Apel krijgt tien weken cel

OM: nieuw bewijs in geheime berichten Rico de Chileen ANP

,,Een misselijke streek’’ noemde de Asser politierechter het dat een asielzoeker uit Somalië een beveiliger bij het azc in Ter Apel eind maart tot drie keer toe in het gezicht hoestte en dreigde hem corona te geven. Hij krijgt er 10 weken cel voor.

Het incident gebeurde aan de toegangspoort bij het azc in Ter Apel. De beveiliger vroeg de verdachte die avond zijn papieren te tonen, zodat hij kon zien of de man op het terrein hoorde. De verdachte liet zijn papieren opgefrommeld zien, waarna de beveiliger vroeg om de papieren open te doen, zodat ze afstand konden bewaren.

‘I have the virus, you get it from me’

Vervolgens liep de verdachte op de beveiliger af, en bleef dat doen toen de beveiliger zei dat hij afstand moest houden. Daarna hoestte hij de beveiliger drie keer in het gezicht en zei ondertussen: ,,I have the virus, you get it from me.’’ Oftewel: ,,Ik heb het coronavirus en nu krijg jij het van mij.’’

De beveiliger is erg bang geweest, vertelde hij tijdens de rechtszaak. Hij ontsmette zijn gezicht met alcohol en wilde vervolgens naar huis. ,,Mijn vrouw wilde dat niet, omdat we een ziek kind thuis hebben.’’ Uit angst om zijn gezin te besmetten, is hij twee weken niet naar huis gegaan. ,,’s Morgens kus je je kind nog gedag en de volgende dag hoort je kind dat papa twee weken niet thuiskomt.’’

Verdachte: ‘Ik kuchte omdat ik rook’

De officier eiste tien weken gevangenisstraf en een schadevergoeding voor gemaakte kosten. De beveiliger nam uit voorzorg twee weken verlof op. Hij is niet ziek geworden.

De verdachte zei via de telefoon dat er sprake was van een misverstand. ,,Ik zei juist dat ik het virus niet had.’’ Hij zei wel gekucht te hebben, maar dat kwam volgens hem omdat hij rookt en net gesport had. Zijn advocaat pleitte dat de taalbarrière het probleem was. De beveiliger sprak volgens haar Nederlands terwijl de verdachte Engels sprak. De beveiliger zei dat hij wél Engels sprak.

Geboeid aan lantaarnpaal en zak over het hoofd

Ook vond ze dat de manier van aanhouden van de asielzoeker buiten proportie. De man werd aan een lantaarnpaal geboeid zodat de agenten afstand konden houden. Het mondkapje dat hij op kreeg, haalde hij er steeds af. Het spuugmasker hielp ook niet en daarna kreeg de man een papieren zak over zijn hoofd. ,,Vormverzuim’’, noemde de advocaat het. Ze pleitte voor strafvermindering.

De rechter zei op een ongebruikelijke felle toon dat ze het verhaal van de verdachte ongeloofwaardig vond. ,,Ik geloof het niet, en het is een onfatsoenlijke, onbehoorlijke, misselijke streek. Verdachte wist bliksemsgoed wat er in de wereld aan de hand is. Daarom leg ik zonder enige aarzeling tien weken gevangenisstraf op.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu