Coronamaatregelen kosten scholen zoveel geld dat deze onderwijsstichting in Drenthe vraagt om vergoeding

Mobiele wasbakken, liters desinfectiemiddelen, extra schoonmaakuren, het creëren van buitenvoorzieningen. Zomaar een greep uit coronamaatregelen die basisscholen moeten nemen om het onderwijs draaiende te houden. De onderwijsstichting Christelijke Kindcentra Drenthe (CKC) vraagt zes gemeenten om dat soort ‘coronakosten’ te betalen. Andere scholenkoepels overwegen nu hetzelfde te doen. ,,Een volkomen logische stap.”

Foto ter illustraitie.

Foto ter illustraitie. Foto: ANP/Remko de Waal

Het treffen van de hygiënische maatregelen loopt aardig in de papieren en de rijksvergoeding, die scholen jaarlijks ontvangen, voorziet daar niet in. Dat schrijft CKC Drenthe in een brief aan Assen, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo. In deze gemeenten biedt de christelijke scholenkoepel onderwijs aan vijfduizend kinderen. Alleen al op de negen basisscholen in Assen kostten de extra hygiënemaatregelen 57.806,86 euro, rekende CKC uit.

‘Recht op subsidie’

Albert Velthuis, voorzitter van de onderwijsstichting, vindt dat scholen deze kosten niet hoeven te betalen. Hij verwijst naar een subsidie die gemeenten hebben gekregen van het rijk om coronamaatregelen te treffen. ,,Scholen hebben daar vanzelfsprekend ook recht op. Het onderwijs is een publieke instelling en kan zelf geen geld genereren”, zegt Velthuis, die van raadsleden begreep dat er nog geld in de Asser subsidiepot zit.

‘CKC trendsetter’

Het initiatief van CKC wordt omarmd door andere Drentse onderwijsstichtingen. ,,Een volkomen logische stap”, vindt Aldert Hoksbergen, directeur bij onderwijsstichting Baasis, die actief is in de regio Tynaarlo en Groningen. ,,CKC zou wel eens een trendsetter kunnen zijn. Wij gaan ons beraden om eenzelfde signaal af te geven. Als je alle kleine coronakosten bij elkaar optelt, dan heb je uiteindelijk een flink bedrag”, zegt Hoksbergen.

Ook Viviani, de overkoepelende stichting voor scholen in de regio Emmen, overweegt om de gemaakte kosten te declareren bij de gemeente. Voorzitter Rob Kempers: ,,Het initiatief zou weleens als hefboom kunnen dienen voor andere stichtingen”.

Wim van Selling, directeur bij Promes in Meppel en Staphorst, herkent het door CKC geschetste probleem. ,,Wij hebben dit in juni al eens aangekaart, maar de gemeente Meppel reageerde daar niet positief op. Je krijgt het gevoel dat je heen en weer wordt geslingerd tussen het rijk en de gemeente.” Volgens Selling is ventilatie van schoolgebouwen eveneens een dure ingreep. ,,Als je dat goed wilt hebben, kost dat acht- tot tienduizend euro per lokaal. Dat heeft geen enkele onderwijsstichting liggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu