Coronaregels zijn toch te ingewikkeld: Sint Maartenfeest Zuidlaren afgelast

Sint Maarten. Foto: Anne Marie Kamp

Een poging om het jaarlijkse Sint Maartenfeest in Zuidlaren coronaproof te laten verlopen, lijdt schipbreuk. Het is te ingewikkeld om aan alle regels te voldoen.

De Stichting Sint Maarten Zuidlaren heeft volgens woordvoerder Kees de Graaf een evenementenvergunning aangevraagd bij de gemeente Tynaarlo en dat voorzien van een coronaplan. Na de reactie van de gemeente besloot het bestuur echter de plannen af te gelasten. Het bestuur hoopt dat het in 2021 wel kan doorgaan.

Feest op de Grote Brink

Zuidlaren viert elk jaar uitgebreid Sint Maarten op de Grote Brink. De kinderen uit het dorp komen daar dan met hun lampions samen en zingen daar liedjes. Vervolgens gaan ze het dorp in om de deuren langs te gaan.

De organisatie dacht dat ouders en kinderen hier wel op 1,5 meter afstand konden staan als ze de hele Brink in gebruik nam, maar de gemeente verklaarde dat iedere bezoeker moet worden geplaceerd. Een belangrijk obstakel is ook het slecht weer scenario: bij regen moeten de bezoekers kunnen schuilen en dat wordt lastig op 1,5 meter afstand.

De gemeente wilde ook dat alle bezoekers van te voren reserveren en dat hun gezondheid wordt geverifieerd. Het ontbreekt de organisatie volgens De Graaf aan voldoende menskracht om hieraan te voldoen. „Door de optelling van deze eisen moeten we met pijn in het hart besluiten om het feest af te gelasten.”


Nieuws

Meest gelezen

menu