Teststraten van GGD in Drenthe en Groningen staan half leeg (maar zijn voorbereid op extra aanloop van mensen zonder klachten die op corona wijzen)

De coronateststraten van de GGD’s in Groningen en Drenthe staan de laatste tijd voor de helft leeg. De GGD’s verwachten vanaf komende week meer aanloop als ook mensen zonder klachten zich mogen laten testen, als ze in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is.

Coronateststraat van de GGD Drenthe in Assen.

Coronateststraat van de GGD Drenthe in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

In Drenthe kunnen per dag 2000 mensen getest worden en er komen gemiddeld maar 1000 mensen per dag. In Groningen is zelfs capaciteit voor maximaal 5500 mensen maar blijft het aantal testen steken op zo’n 1200 per dag.

De laatste weken loopt het aantal mensen dat zich laat testen wel wat op. Waardoor dat precies komt, weten de GGD’s niet precies. Het aantal verkoudheidsklachten zal waarschijnlijk wat toenemen. Ook is in bredere kring bekend dat de GGD’s hun capaciteit nu beter op orde hebben zodat de wachttijd veel korter is dan enkele weken geleden.

XL-straat binnen anderhalf uur

In de XL-teststraat in Martiniplaza in Groningen kunnen dagelijks 2500 mensen een sneltest krijgen. Er wordt niet alleen door inwoners van Groningen gebruik van gemaakt. Er komen ook mensen uit Drenthe en Friesland of zelfs van nog verder. Toch blijft het aantal testen daar ook steken op zo’n 600 per dag.

De gemiddelde wachttijd op de uitslag is wel sterk verbeterd. Wie zich aanmeldt via de website coronatest.nl, krijgt nu doorgaans binnen anderhalf uur de uitslag. Wie zich telefonisch meldt, moet vaak nog een uur of zes wachten. Het terugbellen kost meer tijd.

Toch zijn de GGD’s tevreden dat de wachttijd is teruggebracht. ,,Mensen weten misschien niet dat het nu zo snel kan’’, zegt een woordvoerder van de GGD Drenthe. ,,Het valt op dat in het begin van de week telkens veel meer mensen komen dan later in de week en in het weekend. Misschien denken mensen dat we in het weekend niet testen, maar ook dan is er plek genoeg.’’

Vijfde dag quarantaine

Vanaf 1 december mogen ook mensen die in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is zich laten testen, ook al hebben ze geen klachten. Iedereen die mogelijk besmet is moet tien dagen in quarantaine. Op de vijfde dag kunnen die mensen zich laten testen, en bij een negatieve uitslag hoeven ze dan niet langer thuis te blijven.

De GGD Drenthe heeft vooralsnog alleen teststraten met de gewone pcr-test, die door een lab geanalyseerd moet worden. Alleen in Martiniplaza in Groningen wordt de sneltest gedaan. Er ligt ook een plan om in Drenthe met een L-teststraat te beginnen, maar een datum is nog niet bekend.

De overcapaciteit voor de testen is ook nodig om voorbereid te zijn op het eventueel nog veel grootschaliger testen. Daarover is een politieke discussie gaande. ,,We kunnen het personeel dat zich met de testen bezighoudt ook inzetten voor het bron- en contactonderzoek, wat we nu weer op peil hebben. Dus we zien de overcapaciteit helemaal niet als probleem’’, zegt de GGD-woordvoerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu