Coronavirus: Leen je een boek bij één van de 45 Drentse bibliotheken, dan mag je dat nu zes weken lang houden

Boeken. Foto: Pixabay

In verband met het coronavirus hebben de bibliotheken in Drenthe de uitleentermijn van boeken en andere materialen verlengd tot 6 weken. En wie een boek leent, hoeft zich geen zorgen te maken over de hygiène: over ingeleverde boeken gaat een doekje voordat ze de kast ingaan.

Ook hebben de genomen maatregelen in het kader van het coronavirus gevolgen voor de Drentse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd en zijn alle activiteiten van de agenda geschrapt.

Bibliotheekmanager Lammie van der Tuuk van Biblionet Drenthe: ,,Denk aan groepsbezoeken van scholen, cursussen, lezingen, maar ook tabletcafés voor senioren en dan hebben we het over een kwetsbare doelgroep. We willen op dat gebied geen enkel risico lopen. Het gaat ons niet om het aantal van honderd personen.”

Bibliotheek in Dwingeloo dicht: ‘een inkopper’

Biblionet Drenthe heeft 42 bibliotheken onder haar beheer in de gemeenten Coevorden, Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld, Midden-Drenthe, Westerveld, Meppel en De Wolden. Het aantal bezoekers loopt volgens Van der Tuuk dagelijks uiteen van tientallen tot tweehonderd.

Vooralsnog blijven de deuren van de bibliotheken geopend, behalve die van Dwingeloo. ,,Die is gevestigd in ouderencentrum De Weyert en daarom per direct gesloten. Dat was een inkopper. Wat betreft de overige filialen zien we momenteel geen aanleiding om meer deuren dicht te houden.”

Vrijdagmiddag werd bekendgemaakt dat ook de bibliotheek in Assen tot en met 31 maart dichtgaat.

Uitleentermijn verlengd: van 3 naar 6 weken

Wie nu boeken leent, mag ze 6 weken in plaats van 3 weken houden. ,,We weten nu niet hoe de situatie er over 3 weken uitziet, vandaar dat wij hebben besloten om de uitleentermijn te verlengen tot 6 weken. Leden hebben zo meer tijd om te lezen. Neem vooral veel boeken mee, zou ik zeggen.”

Leden hoeven in principe niet naar de bibliotheek zelf te komen. ,,E-books zijn te lenen via de website, net als luisterboeken. Vooral voor ouderen is dat een uitkomst”, stelt Van der Tuuk.

De bibliotheken in Emmen en Hoogeveen vallen - net als die in Assen - niet onder Biblionet Drenthe, maar laten weten ook alle activiteiten tot en met 31 maart af te gelasten en verlengen ook de uitleentermijn naar 6 weken. De bibliobussen blijven tot en met 31 maart stilstaan.

‘Doekje over boeken heen’

De verlenging van de uitleentermijn voor boeken heeft volgens de bibliotheekmanager niets te maken met hygiène, aangezien boeken dan minder snel van hand tot hand gaan. ,,Standaard worden boeken bij terugkomst in de bibliotheek met een doekje afgenomen. Sterker nog, dat was één van de eerste dingen die ik leerde toen ik destijds bij de bibliotheek ging werken.”

Voorleesfinale uitgesteld tot nader order

Een van de activiteiten van De Drentse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd zou plaatsvinden op woensdag 15 april in Theater Hofpoort in Coevorden. Van der Tuuk: ,,De finale gaat op die datum niet door, maar wordt later op een andere dag ingehaald. Reden is dat in een paar gemeenten tijdens een voorronde nog een finalist moet worden gekozen en dat kan de komende twee weken niet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu