Coronazorgen in Assen richten zich vooral op lange termijn

Foto: Archief/DVHN

Op korte termijn lijkt de compensatie vanuit het Rijk voldoende om Assen financieel op de been te houden. De zorgen richten zich vooral op de lange termijn.

Dat zei wethouder Mirjam Pauwels (VVD) donderdagavond tijdens een raadsbijeenkomst waarin de corona-impactanalyse van Assen werd besproken.

Na-ijleffect

„Als we kijken naar de huidige situatie, lijken de extra kosten die wij als gemeente maken aardig in balans met de Rijkscompensatie”, legde Pauwels uit. In totaal krijgt Assen ongeveer 2,65 miljoen euro van het Rijk. „Maar de risico’s die we op lange termijn lopen baren mij wel zorgen en als gemeente zijn we wel bang voor de na-ijleffecten van de crisis. Zo bestaat de mogelijkheid dat straks veel meer mensen van een uitkering afhankelijk zijn.”

Dat de coronacrisis er ook nu al hard in hakt, werd wel duidelijk tijdens de presentatie van de gemeente over de corona-schade en de maatregelen die daartegen zijn getroffen. Vooral de cultuur- en evenementensector zijn hard geraakt, met daardoor ook veel extra economische schade voor andere bedrijven.

Binnenstad loopt veel inkomsten mis

Zo heeft het Drents Museum berekend dat mensen rondom hun bezoek aan het museum gemiddeld 50 euro uitgeven in de binnenstad. Dit najaar zou de tentoonstelling over het werk en leven van Frida Kahlo te zien zijn, maar die werd uitgesteld vanwege de coronacrisis. Volgens het museum scheelt dat zo’n 110.000 bezoekers, waarbij een snelle rekensom leert dat de binnenstad alleen al daardoor 5,5 miljoen euro aan inkomsten misloopt.

De gemeente probeert ondernemers, sportclubs en de cultuursector te helpen door onder meer het kwijtschelden van huren, terrassen uit te breiden en het inzetten op (om)scholing en begeleiding van werkzoekenden via het Werkplein Drentsche Aa. De raadsfracties waren over het algemeen tevreden over deze maatregelen.

Coronadashboard

De PvdA pleitte nog wel voor een gemeentelijk coronadashboard. „Daarmee wordt duidelijker wat de gevolgen zijn voor mensen zelf”, zei fractievoorzitter Cindy Vorselman. „Hoeveel mensen gaan naar de voedselbank? Hoeveel ondernemers staan op het punt om te vallen? Hoeveel mensen komen met corona-vragen bij gemeente? Een overzichtelijk dashboard waarop dit soort cijfers worden bijgehouden, zoals in sommige gemeenten al bestaat, zouden wij ook graag zien. Dan kunnen we als raad nog beter zien of maatregelen effect hebben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu