Corrupte agent die informatie verkocht aan organisatie cokemanege Nijeveen krijgt forse celstraf: 'Hij heeft ernstig misbruik gemaakt van zijn positie'

De forensisch rechercheur die het afgelopen jaar vertrouwelijke informatie uit politiedossiers naar onder andere de criminelen achter de cokemanege in Nijeveen lekte, krijgt van de rechtbank drie jaar cel. Hij maakte ‘ernstig misbruik van zijn bijzondere positie’, vindt de rechtbank in Zwolle.

In Nijveen is de grootste cokewasserij van Nederland opgerold.

In Nijveen is de grootste cokewasserij van Nederland opgerold. Foto: Marcel Jurian de Jong

Afgelopen mei verklaarde een huilende Patrick van der L., een rechercheur van de Landelijke Eenheid, tegenover de rechter dat hij door criminelen werd benaderd voor de informatie. Ze zouden hem onder andere foto’s hebben gestuurd van zijn kinderen. Hij dacht dat de drugshandelaars hem en zijn gezin wat aan zouden doen en zwichtte. Melding maken bij meerderen, deed hij niet.

Van der L. dook onder valse voorwendselen in de politiesystemen en vroeg onder andere vertrouwelijke documenten op over verdachten in de omvangrijke Nijeveen-zaak, om deze vervolgens te fotograferen en door te sturen.

Zocht precies uit wat politie wist over drijvende kracht achter Nijeveen

Ook zocht hij precies uit wat de politie wist over Oguz H. en speelde dat vervolgens naar hem door.

H. wordt door justitie gezien als drijvende kracht achter de cocaïnewasserij die afgelopen augustus werd aangetroffen in een paardenbak in Nijeveen. Dat was volgens justitie de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is ontmanteld. Er zou capaciteit zijn om dagelijks zo’n 4,5 tot 6 miljoen euro cocaïne per dag te wassen. De verdachte uit Limburg is nog steeds voortvluchtig en verblijft naar alle waarschijnlijkheid in het buitenland.

Bedreigd? Van der L. speelde daarvoor al informatie door

Het verweer van de rechercheur vindt de rechtbank zeer ongeloofwaardig. Van der L. speelde al kentekens door aan mensen uit de onderwereld voordat hij werd bedreigd.

Sterker nog, de man uit Veenendaal was volgens de rechtbank enkel bezig met geld verdienen aan de informatie. Van der L. was zeer corrupt volgens de rechtbank. ‘Terug van weggeweest’, schreef hij in mei vorig via Telegram aan vermeende criminelen, nadat hij een poos geen contact met ze had.

Pas ‘openheid van zaken’ na inzage eigen dossier

Toen hij werd opgepakt, gaf Van der L. allerminst openheid van zaken. Pas in zijn derde verhoor, nadat hij het afgeronde politieonderzoek had ingezien, gaf hij zijn ongeloofwaardige verklaring af.

Naast het schenden van zijn ambtsgeheim, deed de agent ook een poging zelf de drugshandel in te gaan. Hij huurde een loods waar later grondstoffen zijn gevonden voor de productie van harddrugs.

‘Zeer kwalijk’

De rechtbank neemt het Van der L. zeer kwalijk dat hij van zijn bijzondere positie als forensisch rechercheur gebruikmaakte om geld te verdienen. „Iemand met zijn baan heeft een voorbeeldfunctie. Daar mag absolute integriteit van worden verwacht. Dat vertrouwen wat in hem is gesteld, heeft hij ernstig beschaamd.”

Van der L. wordt verweten dat hij de rechtsstaat heeft ondermijnd en ernstig afbreuk heeft gedaan aan het vertrouwen in de politiedienst op zichzelf. Daarnaast wekte Van der L. niet de indruk inzicht te tonen in de gevolgen van zijn daden, door pas zo laat na zijn aanhouding met een wankele verklaring te komen.

Al met al acht de rechtbank maar een straf passend: de drie jaar celstraf die de officier van justitie eerder eiste. Daar gaan de 72 dagen dat de diender in voorarrest zat vanaf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu