Cramerpad mooiste fietspad Drenthe

Het Commissaris Cramerpad op het Dwingelderveld is het mooiste fietspad van Drenthe. Dat maakte gedeputeerde Henk Brink vrijdagmiddag bekend.

Het winnende fietspad begint in Smalbroek en gaat langs kiosk De Boslounge in Spier naar Kraloo. Door bos, over heide en langs vennetjes, slingerend over heuveltjes.

Gedeputeerde Henk Brink (VVD) maakte de uitslag in de Boslounge, bij het winnende fietspad, bekend. Hij overhandigde wethouder Homme Geertsma (CDA) van Westerveld en Boswachter Hans Kruk van Staatsbosbeheer een verkeersbord met daarop 'Mooiste fietspad van Drenthe'.

,,Het Commissaris Cramerpad is een visitekaartje voor Drenthe. Beleving van natuur in volle omvang”, vond de jury. Op het criterium beleving scoorde het fietspad een 10. Het Cramerpad liet daarmee de nummer twee, de Schapendrift van Gasteren naar Schipborg, met 0.1 punt achter zich.

Hoewel hij niet helemaal verrast was, is wethouder Homme Geertsma (CDA) blij met de prijs. ,,Qua beleving is het natuurlijk een prachtig pad voor recreanten. Maar ook qua ontsluiting van het gebied is het Cramerpad belangrijk."

René van Lotringen jurylid en lid van de Fietsersbond in Assen heeft nog een kritische kanttekening:,,Ik hoop niet dat het pad ten onder gaat aan het eigen succes. Op de testdag was het zó druk, dat het pad bijna te smal was."

Geertsma maakt zich daarover geen zorgen. ,,Als Westerveld willen we fietsgemeente nummer één worden", zegt Geertsma. ,,We richten ons sterk op het goed onderhouden van de fietspaden. Dat het op het Cramerpad druk is, is alleen maar mooi."

Slechtste fietspad

Het slechtste fietspad van Drenthe is de Hoofdweg in Eelde-Paterswolde. De jury: ,,Gevaarlijk door onduidelijke voorrangssituaties, geparkeerde auto’s op het fietspad, losse tegels en opstaande putdeksels.”

,,Ik ben hierheen gelokt omdat de gemeente Tynaarlo ook kansmaakte op de titel 'het mooiste fietspad van Drenthe' [Het fietspad aan de Schapendrift eindigde als tweede, red.]", zegt wethouder Henk Lammers (CDA). Bij de Hoofdweg is niet alleen het fietspad problematisch. ,,De hele Hoofdweg moet worden aangepakt", zegt Lammers. De weg moet volledig op de kop en daar zijn ook plannen voor. ,,Het verdient beter en als het aan mij ligt wordt het ook beter. Maar dat is aan de volgende raad." Om de aanmoedigingsprijs, bestaande uit kniebeschermers en een stoeptegel, werd smakelijk gelachen.

Dagblad van het Noorden organiseerde de verkiezing Mooiste en Slechtste fietspad van Drenthe. 365 lezers droegen hun mooiste en slechtste fietspad voor. De jury testte tien fietspaden: de vijf meeste genoemde mooiste en vijf meest genomineerde slechtste.

De volledige uitslag van de fietspadentest is hier te lezen.

De jury bestond uit:

  • Fleur Nagengast (19), Beilen, wielrenster Telenet Fidea
  • René van Lotringen (61), Assen, Fietsersbond Drenthe
  • Annelies Appelhof (58), Eexterveen, lezer docent verpleegkundige
  • Johan Oosenbrug (57), Emmen, lezer onderwijzer in de vut
  • Willem Dekker, (53), Vries, verslaggever DvhN

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
fietsland
Video
menu