Crimineel duo nog altijd geliefden

Antonio gaat getuigen voor Enise B. ANP

Bij het hoger beroep woensdag voor het Gerechtshof in Leeuwarden heeft het OM 12 jaar geëist in de zaak tegen Enise B. Enise haar advocaat vindt de straf te hoog omdat B. nog niet eerder met justitie in aanraking is geweest.

Gespannen zit Enise B. op de bank, voordat haar vriend Marcos van der P binnen komt. Ze heeft hem al zeven maanden niet gesproken en ziet hem nu weer voor het eerst sinds de rechtszaak in maart vorig jaar. Van der P. gaat voor haar getuigen in het hoger beroep dat ze aanspant tegen het OM om strafvermindering te krijgen.

Luchtkus
Zodra Marcos binnen loopt, kijkt Enise op en glimlacht. Hij knipoogt en ze geeft een luchtkus terug. Enise wordt verdacht van het medeplegen van een reeks ernstige misdrijven, zoals afpersing, poging tot doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en diefstal met geweld. B. ontkent alleen dat ze schuldig is aan de poging tot doodslag op de vrouw in Meppel.

De Meppelse vrouw werd in haar woning overvallen, gekneveld, geslagen (onder meer met een zware steelpan) en gestoken. Daarna moest ze in de kofferbak van haar auto gaan liggen, waarna de verdachten langdurig met haar auto hebben rondgereden. De vrouw werd uiteindelijk vastgebonden achtergelaten in een afgelegen natuurgebied.

Poging tot doodslag
Volgens de advocaat-generaal zijn er drie elementen in het bewijs voor poging tot doodslag. Het slachtoffer is gestoken met een mes door Marcos van der P., met een pan op het hoofd geslagen door Enise B. en vervolgens door het koppel achtergelaten in een natuurgebied. Nadat Marcos van der P. de eed aflegde, verklaarde hij de Meppelse vrouw twee keer met een mes te hebben geprikt. Dit zag Enise B. volgens hem niet. Van der P.: ,,Ik heb ook niet gezien dat zij de vrouw met een pan heeft geslagen."

De voorzitter kijkt hem recht aan. ,,Heeft u voorafgaand aan vandaag nog met Enise gesproken?" Nee, dat mag niet. Zegt Van der P. Waarop Enise B. glimlacht. ,,Wilt u haar beschermen?", vraagt de rechter. Van der P. is even stil en zegt dan: ,,Mevrouw. Ik vertel de waarheid."

Verjaardagskaart
Later benadrukt Enise B. nog dat ze wel spijt heeft van haar daden. ,,Ik ben geen monster, zoals de media me afschilderde", zegt ze. Ook vertelt ze dat ze het erg kan waarderen dat ze op haar verjaardag nog een kaartje kreeg van een van de slachtoffers.

De advocaat-generaal van het OM eiste 12 jaar gevangensisstraf. Dat is gelijk aan de straf van de rechtbank. Het Gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu