Criminele bende actief die vizier richt op dure crossmotoren in Drenthe

In Drenthe is vermoedelijk een bende actief die zich onder meer richt op het stelen van crossmotoren uit boerderijschuren en garages. Diverse gedupeerden zitten met de handen in het haar.

Gestolen crossmotor

Gestolen crossmotor

Het is het afgelopen jaar met de regelmaat van de klok voorgekomen dat crossmotoren worden ontvreemd. Gedupeerden trekken aan de bel omdat de motoren soms peperduur zijn. Zo is er een nieuwe crossmotor ontvreemd uit Eelde die voor 13.000 euro is gekocht. De eigenaar is er nog ziek van, laat hij weten.

Criminele bende

Gedupeerden stellen dat er sprake is van een criminele bende uit de omgeving van Assen-Oost en Ubbena. De politie Noord-Nederland laat bij monde van een woordvoerder weten dat het idee bestaat dat er het laatste jaar veel meer motoren worden ontvreemd. Harde cijfers ontbreken echter. Of er onderzoek wordt gedaan, wil de politie niet zeggen.

De afgelopen maanden werden in elk geval motoren ontvreemd uit Nieuw-Buinen, Deurze, Witten, Hooghalen, Eelde, Slagharen en Spier. Ook zijn er diverse pogingen ondernomen, zoals onlangs nog in de omgeving van Eelde-Paterswolde. In alle gevallen zou er aangifte zijn gedaan bij de politie. De schade loopt soms in de tienduizenden euro’s. De motoren worden met regelmaat ‘s nachts uit de schuren gestolen.

Volgens een van de gedupeerden is het bekend wie de diefstallen heeft gepleegd en is de kans reëel dat de zaak escaleert. Niet alleen omdat er duizenden euro’s aan tipgeld openstaan, maar ook omdat mensen - van wie de motoren zijn gestolen - op het punt zouden staan zelf verhaal te gaan halen. ,,De groep die de motoren waarschijnlijk heeft gestolen zit ook in de drugshandel”, aldus een van de gedupeerden die niet met naam in de krant wil.

Joyriden

Er wordt door verschillende slachtoffers van de diefstallen, zo blijkt uit verscheidene Facebookposts, beloningen in het vooruitzicht gesteld voor degene die kan vertellen waar de motoren zijn. Dat varieert van 1000 euro tot soms wel 3000 euro. De daders die deze dure motoren stelen, gebruiken ze onder meer om mee te joyriden. Er circuleert een filmpje waarbij drie gestolen crossmotoren aan het racen zijn van Laaghalen naar Assen.

In februari arresteerde de politie van Assen nog zes jongeren op verdenking van diefstal en heling van crossmotoren en scooters. Het zestal - vijf uit Assen en een uit Groningen - had de voertuigen voorzien van gestolen kentekenplaten. De jongens waren tussen de 17 en 21 jaar oud.

Begin april arresteerde de politie een drietal mannen (twee mannen van 20 jaar uit Assen en een 17-jarige man uit Delfzijl) in Nieuw-Weerdinge voor braak en heling. Twee anderen wisten te ontkomen. De mannen gooiden, nadat de politie hen wilde controleren, na een achtervolging twee gestolen motoren uit hun busje.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu