Criminele bende gelinkt aan drugslab boerderij Kerkenveld: 'Bewoner (73) is met de dood bedreigd'

Ruimte beschikbaar stellen voor de productie van synthetische drugs: het kan lucratief zijn, maar ook levensgevaarlijk. Een 73-jarige man uit Kerkenveld heeft dat aan den lijve ondervonden. Hij liet zich in met drugscriminelen en kreeg spijt toen het te laat was.

Het pand waarin het drugslaboratorium werd gevonden. De waarde van de drugs loopt in de miljoenen.

Het pand waarin het drugslaboratorium werd gevonden. De waarde van de drugs loopt in de miljoenen. Foto: DvhN

In de boerderij aan de Riegshoogtendijk in Kerkenveld, die hij al jaren huurde en bewoonde, is een groot crystal meth lab opgezet op de eerste verdieping van het bedrijfsgedeelte. Met de productie van deze zeer verslavende drugs kan in korte tijd een vermogen worden verdiend.

‘Straatwaarde kan oplopen tot 30 miljoen euro’

Bij de politie-inval eind juni werd alleen de bewoner van de boerderij aangetroffen. Hij zit sindsdien vast. Zijn advocaat Paul Logemann zegt dat de man heeft verteld dat het allemaal totaal uit de hand is gelopen. ,,Hij schrok van de omvang die het drugslab kreeg. Het werd allemaal veel groter dan hij voor ogen had. Toen de man in opstand kwam, werd hij met de dood bedreigd. Hij moest zijn bek houden.”

Het zijn zware jongens die zich hiermee bezighouden, weet de advocaat. De financiële belangen zijn groot. De straatwaarde van de crystal meth die is gevonden in Kerkenveld, kan volgens de advocaat oplopen tot tientallen miljoenen euro’s. ,,Mijn cliënt is gelukkig niets overkomen. Vrij snel na de bedreigingen is het drugslab door de politie opgerold en is hij opgepakt.”

Op een strafzitting in Utrecht bleek afgelopen week dat vermoedelijk leden van een drugsbende uit Noord-Brabant en de regio Rotterdam achter het lab in Kerkenveld zitten. Het gaat om veertien verdachten die verspreid over Nederland meerdere drugslabs zouden hebben opgezet, waaronder die in Drenthe.

Een paar dagen na de inval in Kerkenveld zijn zij opgepakt. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, de productie van crystal meth, xtc en handel in cocaïne. Bij een van de mannen is een pistoolmitrailleur gevonden.

Drugsbende

Op de zitting is door de officier van justitie heel weinig losgelaten omdat het onderzoek nog loopt. Misdaadverslaggever Willem-Jan Joachems van Omroep Brabant heeft de zaak gevolgd. ,,Verdachten van de vermeende drugsbende zouden betrokken zijn bij zeker vijf drugslabs. De officier wilde niet alle locaties noemen. Het woord Kerkenveld is hooguit een keer gevallen. Inhoudelijk is er niets over gezegd.”

Joachems is wel duidelijk geworden dat waarschijnlijk pas in een later stadium, enige tijd na de inval in Kerkenveld, de link naar de verdachte drugsbende is gelegd. De politie is de verdachten op het spoor gekomen via Encrochat-berichten. Door het hacken van versleutelde berichten kon de politie meekijken in de chats van drugscriminelen. Daardoor zijn de laatste tijd veel drugslabs opgerold.

Steeds meer drugslabs in Drenthe

Druglaboratoriums lijken ook in Drenthe als paddenstoelen uit de grond te schieten. Woordvoerder Thomas Aling van de landelijke politie-eenheid zegt dat criminelen steeds vaker hun toevlucht zoeken naar het platteland van onder meer Noord-Nederland. ,,Eerst waren ze vooral actief in Brabant en Limburg, maar daar zit de politie er nu bovenop. De criminelen gaan bewust naar buitengebieden van dorpen, want daar is de meeste ruimte, minder toezicht en minder sociale controle.”

Een andere trend baart de politie ook zorgen: de landelijke toename van het aantal crystal meth labs. ,,Het oprollen van deze productielocaties heeft bij ons prioriteit nummer 1”, zegt Aling. ,,Het is een verdovend middel, waarmee in het buitenland veel meer geld valt te verdienen dan met xtc.” De politiewoordvoerder legt uit dat veel xtc-makers daarom overstappen op crystal meth. ,,Wij als politie doen er alles aan om te voorkomen dat in Nederland een nieuwe drugsstroom van de georganiseerde misdaad tot bloei gaat komen.”

Onderzoek naar DNA-sporen gezichtsmaskers

Het eerste halfjaar van 2020 zijn negen crystal meth labs ontmanteld, waaronder die in Kerkenveld. Over de mogelijke link met de verdachte criminele bende kan woordvoerder Bart Olmer van het OM Noord-Nederland niets zeggen. ,,De informatie die wij hebben gekregen over het crystal meth lab in Kerkenveld komt voort uit een onderzoek van een ander parket. Details daarover zijn nog niet met ons gedeeld.”

Volgens Olmer wordt getracht personen op te sporen die in het lab actief zijn geweest. Er zijn gezichtsmaskers en andere spullen, die bij de inval zijn aangetroffen, voor DNA-onderzoek opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

‘Bewoner boerderij heeft het zwaar in de gevangenis’

Het is mogelijk dat de aangehouden leden van de criminele groep zelf nooit in Kerkenveld zijn geweest, maar anderen hebben gestuurd om het lab op te bouwen en de drugs te produceren. De bewoner van de boerderij zit al drie maanden vast. Hij staat 6 oktober voor het eerst op een openbare strafzitting in de rechtbank in Assen.

Zijn advocaat Logemann gaat de rechtbank dan vragen om hem vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn strafproces. ,,Ik heb hem deze week nog bezocht. Hij heeft het heel zwaar in de gevangenis.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu