Cultureel Hart Assen houdt op te bestaan: 'Corona was een wake-up call'

Het Cultureel Hart Assen houdt op te bestaan. De organisatie vindt zichzelf overbodig geworden en heeft besloten de stekker eruit te trekken.

Preuvenement in de Gouverneurstuin

Preuvenement in de Gouverneurstuin Foto: Archief/Marcel Jurian de Jong

Zo’n tien jaar geleden werd het Cultureel Hart Assen (CHA) opgericht als samenwerkingsverband tussen de culturele instellingen in Assen en de binnenstadsondernemers, VVV en gemeente. Doel was de levendigheid in de Drentse hoofdstad te bevorderen. Volgens CHA-voorzitter Louwe Dijkema heeft Vaart in Assen (ViA) deze rol en functie op een professionele wijze steeds meer overgenomen.

‘Eerlijk zijn’

„Daar hebben wij ook zelf van harte aan meegewerkt, dus dit is een logische ontwikkeling”, legt hij uit. „Kijk bijvoorbeeld naar het jaarlijkse cultuurprogramma In de Tuin. Dat hebben wij opgezet en altijd gecoördineerd. Na de komst van ViA is die regiefunctie steeds meer verschoven, het begon duidelijk te worden dat we aan het dubbelen waren.”

CHA is meer en meer een overlegstructuur geworden, zo concludeert het eigen bestuur. En daarvoor biedt de relatief zware organisatievorm van een platform én een stichting niet voldoende toegevoegde waarde.

“Je moet eerlijk naar en over jezelf durven zijn”, zegt Dijkema. “Deze coronatijd was daarbij een beetje een wake-up call. De focus van de culturele instellingen ligt nu op continuïteit en instandhouding en dan ga je ook over je eigen rol nadenken. Die overlegstructuur, het samenbrengen van al deze partijen, moet ook op een andere en minder zware manier kunnen.”

Laatste maanden

Het CHA-platform houdt eind 2020 op te bestaan, de stichting zelf zal volgens het bestuur op zorgvuldige wijze worden afgebouwd en geliquideerd. Dit jaar ontving CHA 12.000 euro subsidie van de gemeente Assen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu