Cultuur in Gouverneurs-tuin Assen moet overlast stoppen

Het Cultureel Hart Assen is klaar met de overlast in de Gouverneurstuin en presenteert vanaf april een heel scala aan activiteiten in de tuin: van horeca tot kunst. ,,Het moet het Vondelpark van Assen worden.’’

De Gouverneurstuin kwam vorig jaar weer negatief in het nieuws door de overlast die er in de tuin was. De plek is geliefd bij drugsdealers, junks, hangjongeren en wildpoepers. Daar begon het voor Ronald Obbes en Wytze de Vries die samen in het Cultureel Hart Assen zitten. ,,Het is een prachtig stukje van de binnenstad, en we begonnen met dromen. Als het park goed gebruikt zal worden, zal de overlast verdwijnen. Dus wat kan er allemaal daar?’’, zegt De Vries.

Elke zondag activiteiten

Ze startten en projectgroep samen met Petra Tjapkes, Sandra de Vrede, Poldy Koot en kwamen met een zomerprogramma. Op alle zondagen van april tot en met augustus zijn er activiteiten in de Gouverneurstuin met de naam ... In de tuin.

Elke keer neemt een andere instelling de organisatie voor haar rekening. Zo organiseert het ICO workshopdagen waarop kinderen en ouders zelf een kunstwerk maken (Kunst in de Tuin), exposeert het Drents Archief oude foto’s van de tuin en is er theater van Garage TDI (Theater in de Tuin).

Eerste keer op 8 april

De eerste activiteit is zondag 8 april waarop het zomerprogramma gepresenteerd wordt. Verder gaat de tuin die dag terug naar de jaren 50’ en ‘60 waarin het nog een verkeerspark was. Er zijn autootjes uit het verkeerspark van toen, er is muziek uit de jaren ‘50 en een verhalenverteller.

Horeca met terras op vaste tijden open

Maar ook buiten die zondagen moet er meer reuring in de tuin komen. Daarvoor is Stichting Phusis ingeschakeld. De zorginstelling heeft een theekoepel in de Gouverneurstuin die af en toe open is. Vanaf april gaat dit veranderen: het café gaat open van woensdag tot en met zondag met een terras buiten. Ronald Obbes: ,,Daar kan ook een wijntje geschonken worden. Het is belangrijk dat het een constante factor wordt, dat mensen ook weten dat het er is en dat het open is.’’

Naast de horeca en de zondagen willen Obbes en De Vries dat er op de andere dagen ook meer reuring is. ,,We denken aan theater, muziek en sport. Vorig jaar was er een yogaclub in de tuin. Dat soort initiatieven willen we graag.’’ Mensen of verenigingen die iets willen organiseren kunnen zich bij Stichting Phusis melden die toeziet op de kwaliteit ervan en zorgt voor de techniek die nodig is.

Ruimte voor initiatieven van verenigingen en clubs

Met de omwonenden is gesproken. ,,We zullen goed blijven communiceren en bij de kleine activiteiten gaat de muziek niet hard. Bij grote activiteiten zoals het Preuvenement is een aparte vergunning nodig.’’ De heren zien de toekomst van de tuin positief tegemoet: ,,We hopen dat de tuin weer een wezenlijk onderdeel wordt van de binnenstad. Dat het een beetje het Vondelpark van Assen wordt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu