Cv-ketels op waterstof in Hoogeveen: hoe zit het precies?

Er zijn nu ook auto's die op waterstof rijden. Foto: Archief DvhN

In Hoogeveen begint dit jaar de bouw van een woonwijk die volledig verwarmd wordt door groene waterstof cv-ketels. Maar wat is waterstof ook al weer? En is de wijk in Hoogeveen een blauwdruk voor de rest van Nederland? Vijf vragen.

Wat is waterstof eigenlijk?

Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Hoewel het een heel eenvoudig molecuul is - het bestaat uit twee aan elkaar geplakte waterstofatomen – zien sommige klimaatwetenschappers het als dé oplossing voor het klimaatprobleem. In plaats van aardgas uit Groningen kunnen we waterstof gebruiken voor de verwarming van onze huizen.

Waterstof wordt al veel gebruikt in de zware industrie. Om het te maken wordt aardgas gesplitst. Daarbij komt wel CO2 vrij, waardoor het ‘grijs’ wordt genoemd.

Het doel is om waterstof maken zonder het milieu te belasten. Je kunt een watermolecuul met duurzame elektriciteit ‘uit elkaar trekken’ tot waterstof en zuurstof. Bij deze ‘groene’ methode heb je geen CO2-uitstoot.

We hebben toch windmolens en zonnepanelen? Waarom dan toch waterstof?

Het probleem met zonnepanelen en windmolens is dat je er niet altijd een beroep op kan doen. Op bewolkte en windstille dagen kamp je snel met een tekort.

Je kunt groene stroom wel opslaan met batterijen, maar dat is veel te duur. De Volkskrant berekende dat er 45 miljard euro aan batterijen moet worden aangeschaft om Nederland één dag van stroom te voorzien.

Ook is het niet mogelijk de hele industrie op elektriciteit te laten draaien. De extreme temperaturen die nodig zijn om staal te maken zijn bijna onmogelijk voor warmtepompen of elektrische ovens. Waterstof kan dat wel.

Hoe gaat het dan een hele woonwijk verwarmen?

Waterstof maken is één ding. Maar hoe verwarm je er een hele woonwijk mee? In de nieuwe Hoogeveense wijk Nijstad-Oost worden 80 nieuwe woningen gebouwd met een cv-ketel die op (groene) waterstof werkt.

Op het NAM-terrein in de buurt wordt de de groene stof gemaakt met een zogeheten elektrolyser. Dat gaat dan via een leiding naar de huizen toe. Het overtollige gas wordt opgeslagen in tanks in de wijk. Waterstof lijkt in de praktijk erg op aardgas. De gebruiker merkt geen groot verschil.

Als het zo simpel is, waarom stappen we dan niet allemaal over op waterstof?

Het probleem is dat aardgas (nu nog) veel goedkoper is dan waterstof. Door de hoge prijs zijn de inwoners van de 'waterstofwijk' de eerste jaren afhankelijk van subsidie.

Wil je helemaal overstappen op waterstof, dan moet je ook een andere cv-ketel installeren. Die ketels bestaan nu nog niet voor consumenten. Ze worden op de Zernike-campus in Groningen ontwikkeld.

Er is ook een andere manier om snel wat te doen aan het klimaat. In de Erflanden, de wijk die naast Nijstad-Oost ligt, wordt er tot 30 procent waterstof aan de bestaande gasleidingen toegevoegd. Hiervoor zijn geen aanpassingen nodig aan de bestaande cv-ketels.

Dat spul kan toch zomaar ontploffen?

Bij waterstof denken veel mensen aan een atoombom of de ramp met de Hindenburg zeppelin. Is dat lichtontvlambare goedje wel geschikt om een huis mee te verwarmen?

Door Kiwa UK is onderzoek gedaan naar de mogelijke gevaren van waterstof in een woonhuis. De risico's zijn vergelijkbaar met die van aardgas.

Overigens is het grootste gevaar van gas koolmonoxidevergiftiging: er overlijden elk jaar gemiddeld 11 mensen door. Daar heb je bij waterstof geen last van.

Nieuws

Meest gelezen

menu