D66 Aa en Hunze: Kleinere windmolens moeten bij megaturbines kunnen staan

Raadsfractie D66 wil dat de gemeente Aa en Hunze alles in het werk stelt om kleine windmolens (max 15 meter hoog) toe te staan bij de grote windturbines (max 210,5 meter hoog) van windpark De Drentse Monden en Oostermoer.

Foto: Marcel Jurian de Jong

Foto: Marcel Jurian de Jong Foto: Marcel Jurian de Jong

De fractie dient donderdag in de gemeenteraad van Aa en Hunze daar een amendement over in. De raad beslist dan over de mogelijkheid om kleine windturbines te plaatsen in het buitengebied en dan met name bij boerenbedrijven. Dat lijkt door de raad te worden geaccepteerd.

Aanwezigheid kabels en leidingen

Alleen: Op een plankaart, die bij de raadstukken is gevoegd, blijkt dat onder meer gebieden rondom de grote windturbines van windpark De Drentse Monden en Oostermoer als ‘verboden gebied’ zijn bestempeld voor de kleinere windmolens. Dit geldt overigens ook voor een dierenpension, wat vakantieparken (niet allemaal) en een aantal erven. ,,We willen graag weten waarom dit is”, zegt fractievoorzitter Arie Fonk (D66).

Volgens Fonk lijken de gebieden waar de 45 grote windturbines komen juist extra interessant voor de kleinere turbines. ,,Door de aanwezigheid van wegen, kabels, leidingen en trafostations zijn deze stroken uitermate geschikt voor de kleine windmolens.” Volgens Fonk kan het dan ook niet zo zijn dat de grote turbines kleinschalige lokale initiatieven bij voorbaat uitsluiten.

Buitenspel door rijksinpassingsplan

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer komt in het noordelijke deel van de Drentse Veenkoloniën in Borger-Odoorn en Aa en Hunze. De 45 molens worden in zes lijnopstellingen geplaatst in het gebied van Nieuw-Buinen, 2e Exloërmond, Drouwenermond en Gasselternijveen.

Twee weken geleden stelde D66 al vragen over het uitsluiten van dit gebied voor kleinere molens. Toen gaf het gemeentebestuur van Aa en Hunze aan het niet precies te weten waarom die gebieden worden uitgesloten voor de kleinere molens. Wethouder Henk Heijerman (Gemeentebelangen) gaf aan dat het waarschijnlijk te maken heeft met het rijksinpassingsplan. Daarmee zou de gemeente Aa en Hunze buitenspel staan. De wethouder beloofde wel dit nog exact uit te zoeken. Of dat donderdagavond duidelijk wordt, is nog onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu