D66 Drenthe profiteert van 'Kaag-effect': 'Ik zit ineens met allemaal jonge mensen aan tafel'

D66 groeit in Drenthe. De partij verwelkomt in lokale afdelingen veel nieuwe leden als gevolg van de landelijke populariteit van partijleider Sigrid Kaag. Het zelfvertrouwen van haar provinciale partijgenoten neemt daardoor toe.

Sigrid Kaag zorgt voor nieuwe D66'ers in Drenthe

Sigrid Kaag zorgt voor nieuwe D66'ers in Drenthe Foto: ANP LEX VAN LIESHOUT

D66 is van oudsher getalsmatig geen grote factor van betekenis in de Drentse politiek. In zeven van de twaalf Drentse gemeenteraden moet de partij het op dit moment doen met slechts één zetel. Maar dat kan volgend jaar maart bij nieuwe lokale verkiezingen weleens veranderen. Dat komt vooral door één persoon: landelijk partijleider Sigrid Kaag.

Geen overbodige luxe

De onbetwiste chef van de democraten roept bij politieke tegenstanders regelmatig weerstand op, maar kan een potje breken bij haar partijgenoten. Helemaal nu ze zorgt voor een forse ledenaanwas bij lokale afdelingen. Het ledenbestand kent sinds de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar een stijging van gemiddeld 10 tot 20 procent tot ruim boven de 500 provinciebreed. Drentse afdelingsbestuurders laten weten dat het gaat om tientallen nieuwelingen per afdeling. En dat is volgens hen geen overbodige luxe richting de komende verkiezingen.

De bestuurders loven vooral de ‘jongeren’ die zich melden bij het ledenloket. Als het over jongeren gaat in de lokale politiek dan zijn het vooral veertigers en vijftigers.

,,Ik zit ineens met allemaal slimme, jonge en enthousiaste mensen aan tafel’’, stelt fractievoorzitter Arie Fonk van Aa en Hunze enigszins overdonderd. ,,Misschien is het wel het Fonk-effect, maar ik denk dat we vooral Sigrid Kaag mogen bedanken’’, zegt de ervaren D66-man.

Toch nog een advertentie in de krant

Ook vers gekozen lijsstrekker Els Kardol van Tynaarlo ziet de toestroom, maar geeft ook een winstwaarschuwing. ,,De nieuwe leden zijn vooral geïnteresseerd in landelijke politiek. Wij mogen niet verwachten dat ze volgend jaar gelijk raadslid voor ons zijn.’’ De afdeling Tynaarlo werft daarom ook buiten de eigen ledenpool via advertenties in lokale kranten.

Kardol vindt het natuurlijk mooi dat er nieuwe partijgenoten bijkomen maar kent ook de keerzijde van de medaille. ,,Toen ze in Den Haag het referendum afschaften, hadden we daar lokaal ook last van. Toen verloren we leden. Daar konden we helemaal niets aan doen. Dus ik ga me nu ook niet op de borst kloppen bij het tegendeel.’’

Die wisselvalligheid door Haagse invloeden kent ook Jan Top, voorzitter van D66 Zuidoost-Drenthe. Hij zat jarenlang in de gemeenteraad van Borger-Odoorn, vaak ook in zijn eentje. Zijn afdeling, een samenvoeging van Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen, ging dit jaar door de barrière van honderd leden heen. ,,Geen klagen, geen problemen’’, vat hij de staat van de lokale D66 groep samen.

Nieuwe lijsttrekker, wethouder stopt

In Borger-Odoorn groeit daardoor het zelfvertrouwen in een zege bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2021. De nipte zetel behaald in 2018 moet minimaal worden verdubbeld. Dat moet gebeuren met een nieuwe lijsttrekker aan het roer: John Goeree uit Nieuw-Buinen. Hij wordt woensdagavond gekozen door de lokale leden.

Huidige fractieleider Martin Hoogerkamp wil lager op de lijst, huidig wethouder en vorige lijsttrekker Albert Trip keert niet terug in de hogere regionen. Ook is hij niet meer in de running voor nog een periode wethouderschap.

Coevorden haakt af

De gehoopte voorspoed in Borger-Odoorn staat in schril contrast met de situatie in Coevorden. Ook daar begroeten ze nieuwe leden, maar staan ze niet op het stembiljet de volgende keer. Lokale D66’ers hebben zich aangesloten bij politieke partij PAC (Progressief Akkoord Coevorden). Ook als nieuwe leden van D66 alsnog mee willen doen onder de eigen vlag is dat niet meer mogelijk. Jan Top daarover: ,,Er zijn geen formele wegen meer. Het kan niet meer. En dat is heel jammer.’’

In de gemeente Westerveld bewandelt de partij de omgekeerde route. Daar stapte D66 eerder dit jaar uit het samenwerkingsverband Progressief Westerveld om volgend jaar op eigen houtje mee te doen.

Hoewel D66 in het land vaker meedoet met een gecombineerde lijst, bijvoorbeeld met GroenLinks, is de landelijke partij daar niet meer zo happig op. Lokale afdelingen worden aangemoedigd om zelfstandig mee te doen. Dat lijkt, buiten Coevorden, te gaan gebeuren in Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu