D66 en VVD stellen randvoorwaarden FOC om binnenstad te beschermen

Bob Bergsma van D66. FOTO JOHAN NIELS KUIPER

D66 in Assen stemt donderdagavond voor verdere planvorming van een Factory Outlet Center (FOC) mits aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. Die staan in een motie. Ook VVD heeft een motie ingediend met een eisenpakket.

D66 in Assen stemt donderdagavond voor verdere planvorming van een Factory Outlet Center (FOC) mits aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. Die staan in een motie. Ook VVD heeft een motie ingediend met een eisenpakket.

D66 stelt zo'n tien randvoorwaarden. ,,Als fractie vinden wij het belangrijk dat we de binnenstad beschermen en versterken'', zegt fractievoorzitter Bob Bergsma.

Zo moeten er sluitende juridische afspraken gemaakt worden over het assortiment dat de outletwinkels mogen verkopen. ,,We zijn op werkbezoek geweest bij FOC Roosendaal en daar was dit het geval. Een toetsingscommissie controleert de winkels en als blijkt dat de collectie niet binnen het outletconcept past is het: sorry, die winkel komt er niet in'', vertelt Bergsma.

Ook de VVD komt met een aantal voorwaarden. De VVD wil onder meer dat er een duidelijke visie komt op de toekomst van de binnenstad en wil ook weten welke investeringen daarvoor nodig zijn.

Citymarketing
Andere voorwaarde: binnenstad en FOC moeten gezamenlijk optrekken met de citymarketing. ,,Ook dat zagen we in Roosendaal: daar werden gezamenlijk de schouders eronder gezet. In de binnenstad werd voor FOC geadverteerd en andersom. Dat moet bij ons ook, tot ver in Duitsland en in de wijde omtrek'', stelt Bergsma. De VVD pleit net als D66 voor intensieve samenwerking met citymarketing.

D66 stelt ook voorwaarden aan de bouw van de outlet: dit moet zo duurzaam mogelijk. Hier ligt een uitdaging voor de initiatiefnemers, beaamt Bergsma. ,,In deze tijd hebben we de mond vol over CO2-neutraal bouwen, dan moet dit gebouw ook aan de vergaande duurzaamheidseisen voldoen.''

Volgens de VVD moeten inkomsten uit het FOC, zoals de opbrengsten van de grondverkoop, zo veel mogelijk worden gebruikt om de binnenstad en citymarketing te stimuleren.

Bergsma gaat er van uit dat de motie van D66 steun van de raad krijgt. Waarschijnlijk stemt een nipte meerderheid van de raad donderdagavond voor verdere planvorming voor een FOC. Volgens D66 zijn de randvoorwaarden realistisch. ,,Als de initiatiefnemers werkelijk een FOC willen bouwen, dan moeten ze aan deze randvoorwaarden kunnen voldoen.''

Nieuws

Meest gelezen

menu