D66 stapt uit Progressief Westerveld

Raadszaal gemeentehuis Diever. Foto: Marcel Jurian de Jong

D66 stapt uit de samenwerking met Progressief Westerveld. De D66-fractie wil zelfstandig verder in de gemeenteraad. Progressief Westerveld betreurt het vertrek.

D66 had het voornemen al eerder aan Progressief Westerveld (PW) medegedeeld, maar afgelopen week is het tijdens een ledenvergadering middels een digitale stemming officieel gemaakt.

PW: ‘Versplintering en verspilling van energie’

Fractievoorzitter Michel van Kasteelen van Progressief Westerveld: ,,We betreuren het zeer dat D66 het samenwerkingsverband wil verlaten. Versplintering leidt op gemeentelijk niveau tot dubbel werk en verspilling van energie.’’ Wel vertrouwt PW erop dat de band met D66 goed blijft: ,,Wij hebben altijd een gezamenlijke visie op ons politieke handelen gevonden, daarom zien we uit naar een goede samenwerking als D66 Westerveld op eigen kracht verder zal gaan.’’

‘Complete verrassing voor ons’

Margreeth van der Kooij, voorzitter Progressief Westerveld, is verbaasd: ,,Het vertrek is een complete verrassing voor ons. Dat D66 op eigen kracht verder wil is de enige verklaring die wij hebben gekregen. De samenwerking is altijd goed geweest. Het speelde niet eens voor ons wie van GroenLinks en wie van D66 was.’’ Van der Kooij zegt dat het niet duidelijk is wat er met de zetel van D66-raadslid Anke Oosterhuis gebeurt.

Oosterhuis laat in een schriftelijke verklaring weten: ,,Beide besturen zullen naar verwachting spoedig gesprekken starten om de wijze van ontvlechting te bespreken.’’ Over de reden van het vertrek zegt D66: ,,De afgelopen tijd is onder de leden de behoefte gegroeid de afdeling vanuit het eigen sociaal-liberale gedachtengoed verder te ontwikkelen.’’

Over Progressief Westerveld

In de gemeente Westerveld was D66 tot deze week niet zelfstandig vertegenwoordigd in de gemeenteraad. D66 werkte samen met GroenLinks binnen Progressief Westerveld (PW). PW werd na de verkiezing van 19 maart 2014 de grootste partij in Westerveld met vier zetels. De samenwerking gaat al veel langer terug, tot in 1999.

Nieuws

menu