D66 vraagt gedeputeerde Brink te luisteren naar omwonenden N375

De oversteek in de N375 bij de Gijsselterweg dreigt gesloten te worden, omwonenden zijn tegen. Foto DvhN

D66 wil dat Gedeputeerde Staten samen met de bevolking van Ruinen en omgeving op zoek gaat naar een alternatief voor sluiting van de oversteek van de N375 bij Gijsselte.

In een motie roept D66-statenlid Jordy Tuin het college op om mee te gaan met de wil van de bevolking. Hij vindt dat er sowieso wat moet veranderen aan de oversteek op de weg tussen Pesse en Meppel, maar sluiting is geen optie. ,,Op het moment dat je de oversteek afsluit moet het verkeer over de Postweg geleid worden die parallel aan de N375 loopt”, zegt Tuin. ,,Die wordt dan compleet aan gort gereden, want daar moet al het verkeer en landbouwverkeer langs. Tegelijkertijd is het een weg die wordt gebruikt door fietsers, voetgangers en toeristen, dus dat is geen veilige oplossing.”

Omwonenden: ‘Helft wil een rotonde in N375’

Gedeputeerde Henk Brink wil de N375 veiliger maken en kijkt daarom naar mogelijkheden om oversteken aan te pakken of te sluiten. Omwonenden zien de sluiting van de gelijkvloerse oversteek van de Gijsselterweg met de N375 niet zitten. Zij verwachten dat de verkeersdruk op omliggende wegen toeneemt bij het sluiten van de oversteek.

Vorige maand overhandigde Hennie Kuijer namens de omwonenden een pakket met zo’n duizend handtekeningen en uitkomsten van een enquête onder bewoners van Ruinen, omwonenden en gebruikers van de oversteek aan Henk Brink en wehouder van De Wolden Jan van ‘t Zand. ,,De helft van de ondervraagden ziet het liefst een rotonde komen, zo’n dertig procent ziet geen noodzaak om de oversteek aan te pakken”, zei Kuijer destijds.

Tuin: ,,Een rotonde, viaduct of tunnel kost geld. Bij sluiting willen ze de Postweg iets verbreden en dan stop je geld in iets waarvan je helemaal niet werkt.”

N375 is omleidingsroute voor A28

Brink gaf eerder aan weinig te zien in nog meer rotondes in de N375, onder meer omdat het de doorstroom zou stremmen als de weg gebruikt wordt als omleidingsroute voor de A28. Woensdag komt de motie aan bod in de vergadering van Provinciale Staten. ,,Ik voorzie dat hij dat argument ook nu gaat gebruiken. Opmerkelijk, want verderop kon wel een rotonde in de weg.”

Nieuws

menu