DVHN Live: ‘Testlocaties in Drenthe nu klaarstomen voor de winter’, zegt voorzitter Marco out van Veiligheidsregio Drenthe 

Als provincie met het minste aantal coronabesmettingen moet Drenthe allesbehalve achterover gaan leunen. Volgens voorzitter Marco Out van Veiligheidsregio Drenthe wordt de vinger aan de pols gehouden wat betreft de testlocaties in Assen, Emmen en Meppel.

Ook gaat hij in op de ervaringen bij de kermis in Assen, de eerste races met publiek op het TT Circuit en de boerenprotesten. Kijk de uitzending straks terug en lees hier de samenvatting. 

,,De capaciteit bij de testlocaties in Assen, Emmen en Meppel is nu op peil, maar we houden komende winter rekening met meer tets. Op dit moment doen we minder dan we graag zouden willen.''

,,Toch is de druk bij de landelijke labs hoog en dat kan je in Drenthe niet oplossen. Je loopt bij schaarste risico dat capaciteit verkocht wordt en de prijs wordt opgedreven en de overheid op kosten wordt gejaagd. Dat zag je bijvoorbeeld bij de mondkapjes. De grote vraag is nu: lukt het wel om die ‘achterkant’ van de tests goed in beeld te houden en kan de GGD grip houden op de totale situatie.” 

In Drenthe wordt ook werk voor andere regio uitgevoerd. ,,Dat zie je nu bij de call centers en begin dit jaar bij ziekenhuisopnames. Die solidariteit vind ik mooi.”

Drenthe als witte vlek

Een verklaring voor Drenthe en het Noorden als witte vlek op de coronakaart heeft Out lang beziggehouden. ,,Eerst dacht ik: ‘komt doordat het Noorden dunner bevolkt is?’ Toch ontstonden in het Noorden ook afgelopen zomer bepaalde uitbraken. In Drenthe is het naleefgedrag heel behoorlijk. Dat komt niet door afstandelijkheid bij inwoners, maar omdat zij goed gebruikmaken van de ruimte.” 

Out stelt dat Drenten laconiek kunnen worden vanwege het lage aantal besmettingen. ,,Zij moeten gemotiveerd worden om vol te blijven houden. Hoe we dat doen? Een eerlijk verhaal vertellen in plaats van doemscenario’s voorhouden. Koesteren dat mensen zich verantwoordelijk gedragen. Als de regels ergens niet perfect worden nageleefd, dan grijpen we in. Maar gemiddeld hebben we een enorme slag gemaakt. 

Op dit moment zijn liggen in Drenthe geen patiënten met corona. Dat is volgens Out geen reden om regionaal te versoepelen.

,,Dat idee kwam natuurlijk regelmatig op, maar we hadden ons aan de landelijke lijn te houden. Andersom kan er nu wel wat met spelregels worden gedaan. Als andere regio's, zoals Amsterdam of Rotterdam, strenger worden, dan hoeven wij daar niet aan mee te doen.” 

DVHN Live is elke woensdag van 12.15 tot 12.45 uur te zien op deze website en op Facebook .

Nieuws

Meest gelezen

menu