DVHN-enquête: Vakantieplannen massaal aangepast. De Italiaanse en Spaanse costa’s blijven leeg, de campings in Nederland stromen vol

De campings in Nederland stromen deze zomer vol.

Meer dan de helft van de Drenten en Groningers hebben hun vakantieplannen voor deze zomer aangepast. Nederland is in trek, het vliegtuig wordt gemeden. Dat blijkt uit de DVHN-Vakantie-enquête.

825 mensen vulden de vragenlijst in. Het merendeel, zo’n zestig procent, zegt vanwege de coronacrisis de oorspronkelijke vakantieplannen in de prullenbak te hebben gegooid. 35 procent zou eerst naar het buitenland, maar blijft nu toch in Nederland. Ook kiest een op de zeven voor een korter verblijf.

Nederland het populairste vakantieland

Door de veranderde plannen is Nederland nu het populairste vakantieland van allemaal. In totaal gaat ongeveer de helft van de mensen op vakantie in eigen land. Wie toch de grens over gaat, kiest voor Duitsland (5,9 procent) of Frankrijk (5 procent).

De Spaanse costa’s en het Italiaanse Gardameer moeten het dit jaar doen zonder Nederlandse enclaves. Slechts 2,6 procent wil zeker weten naar Spanje en 1,7 procent naar Italië. Wel houden velen een slag om de arm. Gaat het veilig genoeg zijn? En zijn de faciliteiten op de camping wel open?

Angst voor een nieuwe coronagolf

Een andere, veelgehoorde angst bij de reizigers die naar het buitenland willen is een nieuwe coronagolf. ‘Tijdens het begin van de Corona-lockdown zaten wij op Madeira’, schrijft een respondent, ‘We hebben daar de laatste week van de vakantie in het hotel in quarantaine gezeten. We konden nog net op tijd met het laatste vliegtuig terug. Dat was geen prettige ervaring.’

Doordat veel vakantiegangers kiezen voor een verblijf dichter bij huis, is de auto het populairste vervoersmiddel. Het vliegtuig is weinig in trek, slechts 6,8 procent zegt deze zomer te gaan vliegen. Dat heeft mogelijk ook te maken met de zorgen over de veiligheid in het vliegtuig, waar niet altijd anderhalve meter afstand wordt gehouden.

Tent ingeruild voor een caravan

Eenmaal aangekomen op de vakantiebestemming zijn vooral bungalows en (sta)caravans in trek. Omdat er onzekerheid is over het opengaan van sanitaire voorzieningen op campings, ruilen sommigen de tent in voor een camper of caravan met wc aan boord. Slechts 6,5 procent kiest wel voor een tent.

Tijdens het verblijf zegt men goed op de veiligheidsvoorschriften te letten en drukke steden te mijden. Ook gaan mondkapjes en desinfecterende gel mee in de koffer.

Vakantie in eigen tuin

Tot slot zijn er mensen die bewust thuisblijven, omdat zij tot de risicogroep behoren of (door corona) niet genoeg geld hebben om op vakantie te gaan. Zij gaan ‘het Drenthepad wandelen’, of ‘op de fiets door Noord-Groningen’. Een ander blijft vanwege financiële redenen al jaren thuis: ‘Ik heb mijn tuin nu zo mooi gemaakt dat ik ook niet weg hoef.

Nieuws

Meest gelezen

menu