Dit is het verbluffende verhaal van werelderfgoed de Koloniën van Weldadigheid, het pauperparadijs van Drenthe | Podcast De Koloniën #1

Huis Westerbeek in Frederiksoord, waar Johannes van den Bosch zijn proefkolonie opzette. Foto: ANP/Vincent Jannink

Dagblad van het Noorden lanceert maandagavond de podcastserie De Koloniën. Aan de hand van meeslepende verhalen van kolonisten ontdekken luisteraars het verhaal van Johannes van den Bosch en zijn Koloniën van Weldadigheid.

In vijf afleveringen onderzoeken makers Stef Bekhuis, Renate Winkel en Leonie Sinnema het leven van de arme paupers in de in 1818 opgerichte Koloniën van Weldadigheid. Vier van die voormalige koloniën (Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord en het Belgische Wortel) zijn vorige week benoemd tot Unesco werelderfgoed.

Beter leven?

Paupers kregen hier een kans op een beter leven, maar hoe was het om als armoedzaaier te leven onder het strenge juk van de Maatschappij van Weldadigheid? Welke sporen uit het verleden vind je nu nog terug in die voormalige koloniën? En wat kunnen we er tweehonderd jaar later eigenlijk van leren?

Aan de hand van deze vragen proberen de makers het bijzondere maar complexe verhaal van de koloniën voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Samen met kenners én bewoners van de verschillende gebieden gaan Leonie en Stef op pad. Daarbij zoomen zij telkens in op een bijzondere geschiedenis van één of meerdere kolonisten.

Nu te beluisteren via jouw podcastapp

In de eerste aflevering leren we eerst meer over generaal Johannes van den Bosch en zijn ideeën. Hij wordt gezien als een ongelofelijke doordouwer met enorm veel lef. Zijn plan om de allerarmsten uit de armoede te trekken is ook in 1818 niet helemaal nieuw. Maar Van den Bosch onderscheidt zich van andere voorgangers door simpelweg door te pakken: het opzetten van een omvangrijke kolonie, het verhuizen van armoedzaaiers uit de steden naar het Drentse platteland, hij doét het gewoon.

De podcast is te vinden in alle luisterapps als Pocket Casts, Google Podcast, Spotify en Apple Podcasts.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
De Koloniën
menu