DVHN start bijzonder project over bevrijdingsjaar: 'We willen de oorlog dichterbij halen'

Leonie Sinnema: 'Ik denk niet dat ik ooit oorlogsmoe word. Je ontdekt zoveel dingen waarvan je geen idee hebt dat het zo ging in die tijd.' Foto: Corné Sparidaens

Hoe was het om te leven in 1945? Onder de Duitse bezetting, tijdens de bevrijdingsweken en gedurende de wederopbouw? Acht vragen aan Leonie Sinnema over het project Nu, 1945.

Leonie, wat is Nu, 1945?

„Vanaf 1 januari brengen we het hele jaar lang elke dag verhalen over wat op die dag, precies 75 jaar geleden, gebeurde in het Noorden. Vooral online, maar een aantal verhalen krijgt ook een plekje in de krant.”

Hoe ben je op dit idee gekomen?

„Anderhalf jaar geleden zei ik tegen mijn chef: het is bijna 2020, dat is een mooi moment om groots terug te blikken op het bevrijdingsjaar 1945. Al snel kregen we het idee om elke dag nieuws te brengen alsof we in 1945 leven, alsof het nu allemaal gebeurt. Door daarbij de moderne mogelijkheden in te zetten, waaronder sociale media, breng je de oorlog heel dichtbij.”
(Lees verder onder de foto)

De NOS doet toch hetzelfde?

„Hun aanpak komt op hetzelfde neer, ja. Ik schrok best een beetje toen ik zag dat zij blijkbaar op hetzelfde idee waren gekomen. Daar gaat ons project, dacht ik. Maar dat is geen reden om te stoppen: onze verhalen worden heel anders. We gebruiken geen televisie en de nadruk ligt veel meer op de regio.”

Een jaar is lang. Waarom stop je niet na de bevrijding?

„Als je wilt laten zien hoe het leven hier in 1945 was, moet je ook verder kijken dan die bevrijding. Je hoort altijd de heldenverhalen van verzetsstrijders, maar de overgrote meerderheid van onze grootouders en overgrootouders waren gewone mensen. Wij vinden het juist interessant om te laten zien hoe de oorlog die gewone mensen beïnvloedde en hoe de oorlog bij hen doorwerkte. Veel leed werd pas na de bevrijding geleden. Denk aan de mensen waarvan familie niet terugkwam of Joodse overlevers die moesten strijden om hun eigen huis terug te krijgen. En hoe ging de jeugd weer voor het eerst naar school? Hoe werd voor het eerst weer in vrijheid kerst gevierd? Dat soort dingen willen we laten zien.”

Waarom moet je als nieuwsmedium zoveel aandacht besteden aan iets uit het verleden?

„Voor mij speelt heel erg de vraag hoe de jongere generatie de oorlog blijft herinneren, nu zij geen opa’s en oma’s meer heeft die de oorlog meegemaakt hebben. Bovendien is dit het laatste grote herdenkingsmoment waarop we ooggetuigen kunnen spreken. Dat vinden wij belangrijk, zoals het ook belangrijk is om te duiden wat hier toen daadwerkelijk gebeurde. Ook om te voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurt.”


Wat maakt een project als dit zo lastig?

„Het lastige is dat veel herinneringen gekleurd zijn. Het is onmogelijk om 100 procent zeker te zijn dat iets exact gebeurd is zoals altijd is gedacht. Daarnaast is veel informatie afkomstig uit kranten uit die tijd. Die waren óf onder grote invloed van de bezetter, of afkomstig uit het verzet. Dat levert een bonte mix aan verhalen op, maar we proberen hier wel altijd transparant over te zijn.”

Van welk verhaal raakte je zelf het meest onder de indruk?

„In januari verschijnt een verhaal over de omvang van de vluchtelingenstroom die naar het Noorden kwam. Ik kende de verhalen van de evacués uit Limburg, maar ik wist niet hoe schrijnend de omstandigheden van hun reis waren. Ze hadden geen idee waar ze naartoe moesten en lokale autoriteiten wisten soms pas een half uur van tevoren dat er honderden mensen aankwamen. Dat moet een hele organisatie geweest zijn.”

Ben je op een gegeven moment niet oorlogsmoe?

„Ik denk niet dat ik ooit oorlogsmoe word. Je ontdekt zoveel dingen waarvan je geen idee had dat dit zo ging in die tijd. Er zijn nog steeds heel veel verhalen om te vertellen, dat maakt het zo interessant.”

Hieronder staat het eerste verhaal uit de serie Nu, 1945. Dagblad van het Noorden bericht in 2020 dagelijks over 1945, met de middelen van nu. Alle verhalen zijn vanaf 1 januari te lezen op www.dvhn.nl/1945 (let op: deze link werkt vanaf 1 januari!)

Nieuws

Meest gelezen

menu