Dagboek in tijden van corona: kaasboer uit Wezuperbrug heeft niet eens meer tijd voor een vrije dag

Kaasboer Rindert Janssens brengt in Lhee niet alleen kaas, maar tegenwoordig ook groente en fruit aan de man. Foto: Marcel Jurian de Jong

Niet veel ondernemers doen betere zaken tijdens de coronacrisis. Maar kaasboer Rindert Janssen uit Wezuperbrug is er een. Hij heeft zijn kaasbus omgebouwd tot supermarktje aan huis.

Maandag

Natuurlijk wil Rindert Janssens ook wel eens een vrije dag, maar het zit er niet in. Zeven dagen per week is hij in touw om zo’n 100 verschillende soorten kaas aan huis te brengen bij zijn klanten, in verschillende regio’s in Drenthe. En de zaken gaan uitstekend, ondanks de coronacrisis. Of eigenlijk dankzij. ,,Ik weet niet wat het is”, zegt Janssens. ,,Mensen eten meer kaas. Waar ze eerst een pond bestelden, willen ze nu een kilo.”

De maandag staat bij Janssens in het teken van wegen en tellen van de kazen. Op deze dag gaat muzikant en kaasbus-zzp’er Siep Grotenhuis er op uit om Janssens’ kazen aan de man te brengen. Normaal gesproken brengt Janssens daarna zijn jongens (hij en zijn Heidi hebben er vier) naar school, maar vanwege de vakantie hoeft dat nu niet.

Hij appt zijn honderden klanten via Whatsapp wat er deze week in de groente- en fruitbox zit. Afhankelijk van het aantal bestellingen, koopt hij aardappelen, groente en fruit in. De houten pallets waar de groente op geleverd worden, krijgen een nieuw leven. Zijn jongens hebben er een glijbaan van gebouwd voor in de voortuin. Op maandag wordt ook de nieuwe voorraad kazen geleverd.

Dat hij naast kaas en brood ook AGF aan de man brengt, is een gevolg van de coronacrisis. ,,Mijn vrouw Heidi werkt in het ziekenhuis. Ik dacht: en wat voeg ik dan toe?”, zegt Janssens. Toen in maart de maatregelen van kracht werden, was het de kaasboer überhaupt niet duidelijk of hij zijn werk nog wel zou mogen uitvoeren. ,,Met alleen kaas en brood ben je niet echt een onmisbaar beroep, dacht ik. Maar supermarkten zijn wel cruciaal. Dat heeft me aan het denken gezet.”

Dinsdag

Hij sprak met zijn buurman, die voor Jager Holland groente en fruit levert aan restaurants en wiens werk voor een groot deel is stilgevallen. ,,Ik dacht: wat als ik zijn spullen nu aanbied aan mijn klanten? Dan hoeven ze de hele week de deur niet meer uit voor boodschappen.” Janssens stelde een protocol op – niemand meer in de bus, alleen nog maar pinnen - en begon de kratten met groente en fruit aan te bieden aan zijn kaasklanten.

,,Ik kan wel zeggen dat er een wereld voor me open is gegaan”, zegt Janssens. ,,Over kaas kun je me alles vragen, maar van groente wist ik niets. Een aubergine bijvoorbeeld. Ik had wel eens zo’n zwart ding zien liggen in de supermarkt, maar ik had er nog nooit een in handen gehad.”

En dat geldt ook voor sommige klanten. ,,Laatst zat er Chinese kool in de box. Een klant had dat nog nooit gegeten. ‘Heerlijk spul’, appte hij een paar dagen later. Diezelfde week ging hij drie keer naar de supermarkt om er meer van te kopen. Dat zijn toch mooie dingen?”.

’s Avonds om zes uur komt het groente en fruit binnen dat hij ’s ochtends heeft besteld. Dan maakt Janssens een schifting. Wat gaat alvast in de bus, wat moet thuis in de koeling en wat juist niet? ,,En ook: wat leg je naast elkaar? Wist je dat je bananen en appels nooit naast elkaar mag leggen? Ik had geen idee.”

Woensdag

Als hij alles overgeladen heeft, staat zijn bus naast kaas vol met groenteboxen en is er nog maar een klein paadje over waarover Janssens van voor naar achter kan. Dan gaat hij rond 10 uur eindelijk op pad, op naar Dwingeloo en omgeving. ,,Dit is altijd mijn drukste dag, met minstens 120 klanten.” Dat betekent niet dat hij extra gas geeft. ,,Met iedere klant maak ik een praatje. Er zijn een paar, die hebben corona gehad. Dan blijf je natuurlijk wat langer praten”, zegt Janssens.

Het gevolg is wel dat hij vanavond pas rond 22.30 uur bij zijn laatste klant is, in Leggeloo. Dat is een uitzondering, zegt de kaasboer. Op een normale woensdag meldt hij zich rond 21 uur bij zijn laatste klant en is hij rond 22.30 weer thuis.

Steeds meer slimmeriken uit de horeca ontdekken de laatste weken ondertussen dat ze via Janssens hun waar nog wel aan de man kunnen brengen. Zo ging hij al rond met quiche van een klant die kok is en informeerde ook een ijsboer of hij misschien ook een vrieskist aan boord had. ,,Die heb ik niet. Heb al wel ook toiletpapier verkocht, omdat klanten daar specifiek om vroegen.” Aan al die extra activiteiten verdient hij eigenlijk niks, zegt Janssens. ,,De groente en fruit verkoop ik zo goed als voor de inkoopprijs door. Ik doe dit erbij om mensen te helpen, niet om er zelf beter van te worden.”

Donderdag

Zo druk als Janssens het op woensdag heeft, zo’n ontspannen dag heeft hij op donderdag. ,,Het moet heel gek lopen wil ik na half zeven ’s avonds thuis zijn.” Dit is de dag waarop hij door zijn geboortestreek rond Hooghalen rijdt. ,,Hier ken ik de mensen nog net wat langer dan op mijn andere routes. En sommigen zelfs al van kleins af aan.” Normaal gesproken blijft hij even plakken bij zijn ouders, voor een kopje koffie. ,,Maar nu houden we het vanwege de situatie wat korter en op afstand, op straat.”

Zo’n 12 jaar rijdt hij inmiddels op de kaasbus. En dat voor iemand die is opgeleid als technicus. Hij verloor rond de eeuwwisseling zijn baan als chef technische dienst, solliciteerde dan maar op werk in de kaasfabriek en werkte zich snel op tot chef kaasmakerij. Na een avontuur bij Friesland Campina besloot hij dat hij nooit meer voor een baas wilde werken en begon hij brood te verkopen vanuit een bus. ,,Toen de kaasventer hier in de buurt stopte, ben ik dat er maar bij gaan doen. Nooit weer anders.”

Vrijdag

Vandaag rijdt Janssens zijn route door Ruinerwold en omgeving. Het brood haalt hij op bij bakkerij Steenbergen in Ruinen. ,,Ondersteun je lokale ondernemers, daar ben ik helemaal voor”, zegt Janssens. Veel van zijn klanten doen dat ook, merkt hij, omdat hij in dorpen die een eigen groenteboer hebben, flink minder groente- en fruitboxen aan de man brengt. ,,Zo hoort dat ook.” Met opzet bestelt hij aan het begin van de week wat te veel groente en fruit. Wat hij overhoudt, brengt hij op zaterdag naar de voedselbank in Westerbork.

In de loop van de dag merkt Janssens dat het remmen met zijn kaasbus niet meer zo lekker gaat. Hij bestelt meteen een paar remblokken. ,,Dat is dan weer een klusje voor het weekend.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu