Dagopvang en wonen in pand van De Zwarte Racker in Nieuw-Schoonebeek

Na ruim vijftig jaar valt het doek voor horecabedrijf De Zwarte Racker in Nieuw-Schoonebeek. Het pand wordt een dagopvang voor ouderen, met op termijn seniorenappartementen.

Appartementen

De eigenaar van het horecapand heeft met de familie Voppen overeenstemming bereikt over verkoop. Deze familie is al sinds 2011 bezig om in de kern van het dorp een geschikte plek te vinden voor dagopvang én appartementenbouw voor ouderen. Om uiteenlopende redenen vielen meerdere locaties af. De familie Voppen gaat ervan uit dat er nu vaart gemaakt kan worden. ,,De overdracht van het gebouw is op 1 januari 2017’’, zegt Ria Voppen. Tot de jaarwisseling blijft De Zwarte Racker als horecabedrijf nog gewoon open, benadrukt Jeroen Mooij, uitbater van dit etablissement.

In het pand bij de hoek Europaweg/Kerkenweg moeten uiteindelijk zestien appartementen worden gebouwd. Wanneer daarmee begonnen kan worden, is nog onduidelijk. De vestiging van een dagopvang valt volgens Voppen binnen het bestemmingsplan en kan dus snel. Voor de bouw van appartementen is een langere procedure nodig. Alle seniorenwoningen zouden in het bestaande pand een plek moeten krijgen. ,,Gezien de gesprekken die wij hebben gevoerd met de gemeente Emmen rekenen wij op medewerking.’’

Dagopvang

De familie Voppen exploiteert al sinds 2008 een dagopvang voor ouderen in het plaatselijke dorpshuis De Dorpshoeve. Daar bleek het niet mogelijk om er seniorenappartementen aan toe te voegen. In De Dorpshoeve, die eigendom is van de gemeente, is ook de jeugdsoos Rumah Pemuda gevestigd. En veel mensen in het dorp vinden dat deze jongerensoos niet de dupe mag worden van de plannen voor de senioren. De familie Voppen is het daar overigens mee eens.

Aanvankelijk werd gezocht naar een goede alternatieve locatie voor de jeugdsoos, maar die werd niet gevonden. Daarna kwam er een plan waarbij de jeugdsoos, de ouderendagopvang en de seniorenwoningen werden gebundeld in De Dorpshoeve, met daarbij nog een stukje nieuwbouw. Ook hiervoor gingen de handen in het dorp niet op elkaar. Er waren grote twijfels of deze combinatie van oud en jong wel werkbaar was.

Te koop

Het was uiteindelijk familie Juurlink, de eigenaresse van het pand De Zwarte Racker, die uitkomst bood. Zij stapte onlangs naar de familie Voppen en bood het bekende horecapand te koop aan. ,,De uitbater ging daarmee ook akkoord en toen waren we er vrij snel uit’’, zegt Voppen. ,,Het pand voldoet aan alle eisen. Groot, in het centrum en goed bereikbaar.’’ Het initiatief van de Voppens om in het dorp seniorenwoningen te bouwen, werd steeds breed gedragen. ,,De grote uitdaging was vooral het vinden van een geschikte en beschikbare plek.’’

Nieuws

menu