Hier kom ik weg: Da'k ok verhalen schrieven kun, was veur mij een ontdekking

De rubriek Hier kom ik weg giet over Drenthe, heur inwoners en heur verhalen. Illustratie: Dagblad van het Noorden

De rubriek Hier kom ik weg is een samenwarking met het Huus van de Taol en giet over Drenthe, de inwoners en heur verhalen. Dat Martijje zingen kan, is gien neis. Later dit jaor komp heur darde album oet. Maor eerst is der Rust, Reinheid, In de Maot; een boek vol Drèentse verhaalties.

Een groot compliment. Zo vuulde het veur Martijje Lubbers oet Rolde dat ze deur oetgeverij Het Drentse Boek vraogd weur um een boek te schrieven. De columns die ze veur het Drèentse tiedschrift Zinnig van het Huus van de Taol schref, smeuken naor meer, vunden ze in Beilen. Op 3 juli wordt Rust, Reinheid, In de Maot prissenteerd, een bundel met 41 körte verhalen.

Dagboekschriever

,,Ik vuul mij hielemaol gien schriever, maor ik bin het nou wal”, glimlacht Martijje (41) op de picknickbank achter heur hoes. Puppy Guusje scharrelt um heur toe en lat mangs even weten dat ze geern wil speulen. ,,Ik bin wal altied een dagboekschriever west en ok van oeze drei zeuns he’k de eerste jaoren veul opschreven, maor echt verhalen schrieven, har ik nog nooit daon.”

Daormet begunt ze as het Huus van de Taol begun 2017 een nei tiedschrift oetbrengt: Zinnig. ,,Ze vreugen mij as columnist. Dat leek mij een mooie oetdaging toe.” Heur columns, die veural gaot over heur gezin en de muziek, valt in de smaak. ,,Nao een stuk of wat columns kwam de vraog of ik der niet een aantal bij wol schrieven um ze in boekvörm oet te geven. Ik dacht: wauw, wat mooi!”

Tweetaolig

Martijje glimlacht vanneis: ,,Da’k ok verhalen schrieven kun, wus ik niet. Dat was ok veur mij een ontdekking.” Net as heur columns en verhaalties hef ze ok heur liedties altied in het Drèents schreven. ,,Ik bin een keer vraogd um een nummer in de streektaol te schrieven veur een kerstprogramma van RTV Drenthe. Zo begunde het en dat smeuk naor meer.”

Ze hef nou twee albums met Drèentse jazz oetbracht en drei cd’s met kinderliedties. De leste jaoren prat ze daordeur veul meer Drèents. ,,Vrogger in hoes heurde ik ok wal Drèents, maor ik bin Nederlandstaolig opvoed. Deur de muziek kwam ik aal meer met de streektaolwereld in anraking. Ik vuul mij nou ok echt tweetaolig.”

Trouwring

Humor is belangriek in heur verhalen. Ze beschref de soms chaotische taferelen van een jong gezin. ,,Ien stukkie giet over da’k mien trouwring kwiet bin. Ik verdacht oeze jongste zeun van 3 jaor, die nog wal ies wat verstopt. Mien man, de oldste twee en ik stunden um hum toe en probeerden hum te undervraogen over waor e mien ring laten har. Twee week later vun ik hum weer: ik har hum zölf in de buus.”

Het schriefproces van het leste jaor is Martijje goed bevallen. Nou eerst weer een neie cd: Zicht komp dit naojaor oet. Ze lat de jazz lös en giet meer richting blues. Maor ze stopt niet met schrieven: ,,Wij hebt nou een pup, dus inspiratie genog.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu