Daken kassen in Erica ingestort: miljoenenstrop en 450.000 potplanten en vele komkommers in de kou

Bij twee tuinders in Erica zijn kassen ingestort vanwege grote hoeveelheden sneeuw op het dak. De schade is enorm en niet alleen aan de kassen. Grote hoeveelheden komkommers en potplanten kunnen niet meer worden verwarmd en moeten als verloren worden beschouwd.

Inge Bergma-De Vries (mede-eigenaar) en Kor Koning (bedrijfsleider) bij de deels ingestorte kas van komkommerkwekerij Drenthe Growers.

Inge Bergma-De Vries (mede-eigenaar) en Kor Koning (bedrijfsleider) bij de deels ingestorte kas van komkommerkwekerij Drenthe Growers. Foto: DvhN

,,Ik vrees dat je qua schade bij ons moeten denken aan enkele miljoenen euro’s’’, zegt Ab van den Berg, mede-eigenaar van Meewisse Plants, een van de getroffen bedrijven.

Meewisse Plants aan de Verlengde Vaart ZZ kweekt verschillende soorten van de potplant bromelia. ,,We hebben op deze locatie in totaal vier hectare tot onze beschikking. Een kas met de omvang van een hectare is nu ingestort. Daarin staan 450.000 planten. Die zijn inmiddels bevroren’’, zegt Van den Berg.

‘Het zit wel tegen. Eerst de corona en nu dit’

Door het instorten van de kas sprong ook de verwarmingsleidingen. ,,Hierdoor ging ook de temperatuur in de andere kassen naar beneden. Inmiddels is de temperatuur in deze kassen weer omhoog gebracht. Over een week of twee weten we of de planten in die kassen het gaan redden.’’

Meewisse Plants levert veel aan zuidelijke landen, zoals Italië en Spanje. Van den Berg is sinds twee jaar mede-eigenaar. ,,Het zit wel tegen. Eerst de uitbraak van corona en nu dit.’’ De hele ingestorte kas moet gesloopt worden en daarna dient er een nieuwe kas te worden gebouwd. ,,Dan ben je zo een week of dertig verder.’’


Met donderend geweld kwam kas naar beneden

Ook bij Drenthe Growers aan de Beekweg, een komkommerkwekerij met 18 hectare oppervlakte, stortte met donderend geweld een deel van een kas in. ,,Door de wind kwam alle sneeuw op een gedeelte te liggen en dat konden het glas en de constructie uiteindelijk niet meer dragen’’, zegt bedrijfsleider Kor Koning. Dinsdagochtend stortte de boel in elkaar.


In de bewuste kas stonden nieuwe komkommerplanten. Eind deze week zou er daarvan voor het eerst worden geoogst. ,,Daar komt nu niets meer van terecht. Zeker 1,8 hectare aan komkommers is verloren gegaan’’, zegt mede-eigenaar Inge Bergsma-De Vries. Haar opa begon in 1958 met het bedrijf, dat inmiddels 40 miljoen komkommers per jaar aflevert en zich de grootste komkommerteler van Zuidoost-Drenthe mag noemen.


‘Schade weet ik niet. Het loopt bij ons in ieder geval in de tonnen’

Geprobeerd wordt om de komkommers in een ander deel van de kas nog te redden. Halverwege de kas wordt met folie een wand gemaakt, zodat het daar nog wel warm blijft. ,,Hiermee hopen we niet nog een keer 1,8 hectare aan komkommers te verliezen’’, zegt Koning.

Wat de schade is, weet hij niet. ,,Maar het loopt in ieder geval in de tonnen.’’ Drente Growers levert vooral aan de Duitse markt. Koning gaat ervan uit dat het maanden duurt voordat alle schade is gerepareerd.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu