Daklozenopvang Emmen: tevredenheid over de eerste drie maanden ('man voor ons pand keek alleen maar naar vrachtauto's)

De eerste drie maanden van de nieuwe daklozenopvang van het Leger des Heils in Emmen zijn goed verlopen. De buurt vreesde overlast, maar daarvan is tot nu toe geen sprake.

In het gebouw aan de Weerdingerstraat zijn vier plekken voor acute nachtopvang en 32 appartementen waar dak- en thuislozen worden voorbereid op zelfstandig wonen. In de winterperiode wordt het aantal plekken voor nachtopvang verdubbeld tot acht.

In het gebouw aan de Weerdingerstraat zijn vier plekken voor acute nachtopvang en 32 appartementen waar dak- en thuislozen worden voorbereid op zelfstandig wonen. In de winterperiode wordt het aantal plekken voor nachtopvang verdubbeld tot acht. Foto: DvhN

,,Wij hebben geen klachten en als we die hebben, dan weten we het Leger des Heils wel te vinden’’, melden een overbuurvrouw en uitvaartorganisatie Monuta, die pal naast de opvang is gevestigd. ,,Er is geen overlast, maar ik moet nog wel wennen aan de nieuwe situatie. Het is een stuk drukker geworden aan de overkant. Er wonen mensen en er lopen geregeld mensen heen en weer. Soms heb ik het gevoel dat ze bij mij naar binnen willen kijken’’, zegt een overbuurman.

Sinds eind augustus maakt het Leger des Heils gebruik van het voormalige postsorteercentrum aan de Weerdingerstraat. Het al tijden leegstaande gebouw werd voor ruim 4 miljoen euro onder handen genomen en kreeg vier plekken voor acute nachtopvang en 32 appartementen waar dak- en thuislozen worden voorbereid op zelfstandig wonen.

In de winterperiode verdubbelt het aantal plekken voor de nachtopvang naar acht. Al deze opvang en begeleiding was daarvoor in De Breehof in Nieuw-Amsterdam.

‘Is er een probleem, dan moeten ze dat vooral zeggen’

,,We zijn tevreden over onze nieuwe locatie en over hoe het tot nu toe gaat’’, zegt Renate Harkema, regiomanager van het Leger des Heils. ,,Qua huisvesting zijn de bewoners er enorm op vooruit gegaan en we zijn ook al aardig aan onze nieuwe plek gewend.’’


Ook zij heeft de indruk dat (tijdelijke) bewoners van de opvang rond het gebouw tot nu toe geen noemenswaardige overlast veroorzaken. ,,Uiteraard letten we daar op. Wij willen goede buren zijn. We zitten ook met een delegatie van de buurtbewoners, de wijkvereniging, de gemeente en de politie in een comité dat zaken rond de opvang bespreekt. Is er een probleem, dan moeten ze dat vooral zeggen. Dan kijken we of we daar iets aan kunnen doen.’’

‘Man voor ons pand was bewoner die graag naar vrachtwagens kijkt’

Vanwege het coronavirus viel de officiële opening van de opvang in het water. Het virus zorgt er ook voor dat het genoemde comité alleen via de computer kan vergaderen.


,,Dat is heel jammer, want als je met elkaar aan tafel zit, is het contact veel persoonlijker. Dan kun je dingen ook makkelijker duidelijk maken. Als er bij ons een politieauto staat, wil dat bijvoorbeeld niet zeggen dat er binnen grote problemen zijn. De politie komt geregeld, gewoon voor overleg. Laatst kregen we ook vragen over een man die lange tijd voor ons pand zat. Wat bleek? Dat was een bewoner die het leuk vindt om naar vrachtauto’s te kijken. En van dat soort auto’s rijden er overdag ook nogal wat over de Weerdingerstraat.’’

Matras nabij de achterkant van gebouw: Leger des Heils gaat op onderzoek uit

Voor de verbouw gaven overburen aan dat zij liever geen grote ramen aan de voorkant wilden. Dit in verband met weerkaatsing van licht en inkijk. Hier werd rekening mee gehouden.

Harkema: ,,We kijken nu nog naar de groenvoorziening aan de voorkant. Een boom die zou blijven staan schijnt toch gesneuveld te zijn.’’ Nabij de achterkant van de opvang werden overigens deze week een matras en andere spullen aangetroffen die van een dakloze lijken te zijn. Het Leger des Heils probeert te achterhalen van wie de spullen zijn om vervolgens die persoon een warme plek in de opvang aan te bieden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu