Daniël Lohues wint de Culturele Prijs van Drenthe 2020

De titel van een CD van Daniel Lohues is ook de naam van een band. Welke? (Vraag 10) Niels Knelis

Muzikant en schrijver Daniël Lohues is de winnaar van de Culturele Prijs van Drenthe 2020.

Volgens de provincie Drenthe heeft Lohues met zijn oeuvre een belangrijke bijdrage geleverd aan de cultuur van de provincie. ‘Het was daarom niet de vraag of, maar wanneer de Culturele Prijs naar Daniël Lohues zou gaan’, stelt gedeputeerde Cees Bijl.

Jurylid Annette Timmer prijst Lohues zijn veelzijdigheid. ‘Daniël Lohues schrijft, maakt en produceert (muziek, maar is ook thuis in het theater en al jaren columnist bij Dagblad van het Noorden. En niet onbelangrijk; hij is een inspiratiebron en stimulator voor jong talent.’

Oeuvreprijs

De Culturele Prijs van Drenthe wordt al sinds 1955 tweejaarlijks uitgereikt aan iemand die met zijn of haar werk een grote bijdrage heeft geleverd aan de Drentse cultuur. Met het winnen van de prijs ontvangt Lohues een geldbedrag van 10.000 euro en een bronzen legpenning.

Eerdere winnaars waren onder andere literator Gerard Stout (2014), architect Cor Kalfsbeek (2016) en fotograaf Harry Cock (2018). De kandidaten worden aangedragen door de Drentse inwoners en een provinciale adviescommissie. Na zorgvuldige afweging op basis van de doelstelling en de criteria van de prijs besloot de adviescommissie unaniem dat Daniël Lohues de prijs het meest verdient.

Dit jaar is het ook 25 jaar geleden dat Lohues met zijn eerdere band Skik hun debuutalbum uitbracht. De groep uit Erica zette Drenthe in de jaren negentig muzikaal flink op de kaart.

Prijsuitreiking uitgesteld

De prijsuitreiking is door het coronavirus uitgesteld tot een nader te bepalen datum in 2021. Wel heeft Holland Baroque een muzikaal eerbetoon aan de winnaar opgenomen. Afgelopen jaar maakte het ensemble rond Tineke en Judith Steenbrink een tournee met Daniël Lohues.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu