Daniel L. (51) uit Pesse zou GGD Drenthe met geweld hebben bedreigd: 10 maanden gevangenisstraf geëist tegen zelfbenoemde vrijheidsstrijder

De 51-jarige Daniel L. uit Pesse wordt verdacht van onder meer doodsbedreiging van een GroenLinks-raadslid in Groningen en bedreiging met geweld van de GGD Drenthe. ,,Het gaat om GGD-medewerkers die elke dag keihard werken om mensenlevens te redden”, zei de officier van justitie donderdag voor de rechtbank Assen.

De Pessenaar zou onder meer de GGD hebben bedreigd. Foto: Marcel Jurian de Jong

De Pessenaar zou onder meer de GGD hebben bedreigd. Foto: Marcel Jurian de Jong

Bij die opmerking begon L. heel hard te lachen. De verdachte in Pesse, die al vaak voor de rechter heeft gezeten en veroordeeld is voor bedreiging van ambtenaren van de gemeente Hoogeveen, ziet zich tegenwoordig als vrijheidsstrijder tegen de coronamaatregelen van de overheid. Eind vorig jaar is hij nog veroordeeld voor opruiing en bedreiging van minister-president Rutte.

ME-peloton achter de hand na bedreiging GGD

Op 17 februari van dit jaar heeft L. actie gevoerd bij de coronateststraat in Hoogeveen. ,,Het was geen actie. Ik kwam gewoon even kijken.” De Pessenaar zou met zijn fiets bij de teststraat hebben gestaan en daar bij de ingang ook bezoekers hebben gehinderd. Volgens de aangifte van de GGD stak hij zijn middelvinger op naar medewerkers.

Een van de GGD-medewerkers is het gesprek met de man aangegaan en vroeg hem of hij voor een test kwam. ,,Ik laat me nooit testen”, zou hij hebben gezegd en vervolgens: ,,Vanavond komen hier 100 man de boel verbouwen.” Naar aanleiding van de bedreigingen van de toen nog onbekende man was de politie in opperste paraatheid en er werd ook een ME-peloton achter de hand gehouden. L. ontkent de bedreiging. ,,Ik heb daar geen gesprek gevoerd.”

‘Raadslid is satanist en een nazi’

In het kader van zijn strijd tegen de coronamaatregelen zocht hij contact met GroenLinks-raadslid Hans Sietsma van de gemeente Groningen. ,,Het ging over een filmpje van mensen die gewoon naar het park gaan en de knie van de politie tegen hun keel kregen. Hij verdedigt dat fascistische beleid. Ik hou staande dat hij een satanist en een nazi is.”

In een van zijn mails noemde L. het raadslid een nazi. Ook zou hij Sietsma met de dood hebben bedreigd. Hij schreef: ‘Als wij winnen, schiet ik je hoogstpersoonlijk een kogel door de kop.’ Het raadslid laat daarop weten aangifte te doen. Dan mailt L.: ‘Ik ga je niets aan doen.’ Het Groningse raadslid was ook in de rechtszaal aanwezig. ,,Ik vind het ernstig als mensen elkaar met de dood bedreigen. Ik probeerde het van me af te schudden. Maar het heeft toch veel met mij gedaan. Ik schrok als ik in het donker vreemde auto’s in de straat zag.”

De Pessenaar wordt ook verdacht van een poging tot zware mishandeling van een medewerker van de buitendienst van de gemeente Hoogeveen. Samen met een collega was hij aan het bladblazen in de buurt van de woning van L. De verdachte riep dat ze moesten oprotten. Daarna zou hij twee grote stenen hebben gegooid. ,,Die bladblazer is gewoon terreur. Maar die stenen heb ik niet gegooid.”

Verder zou L. een medewerkster van de sociale dienst van Hoogeveen uitgemaakt hebben voor nazihoer. Ook stuurde hij haar een mail met de tekst: ‘Mocht deze aanvraag niet binnen een week in behandeling worden genomen zal ik de aanvraag opnieuw indienen, per brief. Deze zal dan vastgebonden aan een steen door de ruit van de Sociale Dienst worden gegooid.’ L. bekende dat feit. ,,Ik krijg al een jaar geen uitkering. De gemeente heeft me ooit 35.000 euro geleend om vermogen op te bouwen. Ik heb aandelen. Nu zegt de gemeente dat ik geen uitkering krijg, omdat ik te veel vermogen heb.”

‘Gedrag tegen satanische overheid is gerechtvaardigd’

Uit onderzoek van een deskundige komt naar voren dat L. een persoonlijkheidsstoornis heeft. Die wordt volgens de psycholoog verergerd door de coronacrisis. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht. De officier van justitie vindt alle zes feiten bewezen. ,,Het is heel duidelijk hoe hij in de wereld staat en dat hij niet gaat stoppen.” Tegen L. is 10 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk geëist. Hij moet zich ambulant laten behandelen en onder toezicht van de reclassering dagbesteding vinden.

,,Laat het Openbaar Ministerie eerst maar haar eigen varkensstal gaan opruimen voor dat ze mij achter de tralies zetten”, zei L. in zijn laatste woord. ,,Mijn gedrag tegen deze satanische overheid is gerechtvaardigd.” De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu